Alexei Navalnîi, după un an de război în Ucraina: ”Adevăratele cauze ale conflictului sunt dorința lui PUTIN de a păstra puterea cu orice preț și obsesia pentru moștenirea sa istorică”

Alexei Navalnîi, după un an de război în Ucraina: ”Adevăratele cauze ale conflictului sunt dorința lui PUTIN de a păstra puterea cu orice preț și obsesia pentru moștenirea sa istorică”
Alexei Navalnîi | Foto - Profimedia Images
Publicat: 22/02/2023, 11:31
Actualizat: 22/02/2023, 11:36

Disidentul rus Alexei Navalnîi – cel mai înverșunat critic al liderului de la Kremlin – se află în închisoare de 765 de zile. Considerând că toate acuzațiile care i-au fost aduse nu sunt altceva decât ”dovezi” fabricate de autorități, Navalnîi punctează apropierea datei de 24 februarie, atunci când se va împlini, din păcate, un an de când Vladimir Putin a ordonat armatei Federației Ruse să invadeze Ucraina. 

Deținut într-o închisoare de maximă securitate, Alexei Navalnîi a transmis un mesaj compus din 15 idei principale pe care le etichetează drept ”15 puncte ale unui cetățean rus care dorește binele țării sale”.

De la bun început, disidentul rus transmite că ”Președintele Putin a declanșat un război agresiv nedrept împotriva Ucrainei sub pretexte ridicole. Încearcă cu disperare să acorde acestui război statutul de «popor», încercând să-i facă complicii pe toți cetățenii Rusiei, dar încercările lui sunt eșuate. Aproape că nu există voluntari pentru acest război, așa că armata lui Putin se bazează pe prizonieri și mobilizată cu forța”.

Comentând pe marginea cauzelor care au dus la agresiunea împotriva Ucrainei, Alexei Navalnâi spune că totul a plecat, în realitate, de la problemele politice și economice ale Rusiei de azi, de la dorința lui Putin de a păstra, cu orice preț, puterea, dar și de la ”obsesia” acestuia pentru ”moștenirea sa istorică”.

  • Adevăratele cauze ale războiului sunt problemele politice și economice din Rusia, dorința lui Putin de a păstra puterea cu orice preț și obsesia lui pentru moștenirea sa istorică. El vrea să intre în istorie ca ”rege-cuceritor”.
  • Zeci de mii de ucraineni nevinovați au fost uciși, durerea și suferința au fost aduse peste milioane de oameni. Au fost comise crime de război. Orașele și infrastructura au fost distruse din Ucraina.
  • Rusia suferă o înfrângere militară. Conștientizarea acestui lucru a schimbat retorica autorităților de la ”Kievul în trei zile” la amenințări isterice de a folosi arme nucleare în caz de înfrângere.

Viețile a zeci de mii de soldați ruși au fost ruinate fără sens, mai precizează Navalnîi. Înfrângerea militară finală poate fi amânată cu prețul vieții a sute de mii de soldați mobilizați, dar în ansamblu este inevitabilă. Combinația de ”război agresiv + corupție + mediocritatea generalilor + economie slabă + eroism și motivație ridicată a apărătorilor” are ca rezultat doar înfrângerea.

  • Apelurile false și ipocrite ale Kremlinului la negocieri și la încetarea focului nu sunt altceva decât o evaluare realistă a perspectivelor unei acțiuni militare, transmite Alexei Navalnîi pe blogul său.

”Lăsați Ucraina în pace și oferiți-i ocazia să se dezvolte așa cum își doresc oamenii”

Care sunt granițele Ucrainei?, se întreabă, retoric, disidentul rus. ”Rusia trebuie să recunoască aceste granițe și acum. Nu este nimic de discutat. Aproape toate granițele din lume sunt aleatorii și provoacă nemulțumirea cuiva. Dar este imposibil să lupți pentru schimbarea lor în secolul XXI. Altfel, lumea se va cufunda în haos”.

  • Lăsați Ucraina în pace și oferiți-i ocazia să se dezvolte așa cum își doresc oamenii. Opriți agresiunea, puneți capăt războiului și retrageți toate trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei. A continua războiul este doar o isterie a neputinței.
  • Împreună cu Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie, căutați modalități acceptabile de a compensa daunele cauzate Ucrainei. De exemplu (după schimbarea puterii în Rusia și sfârșitul războiului), prin ridicarea restricțiilor asupra petrolului și gazelor noastre, dar cu direcția unei părți din veniturile din exportul de hidrocarburi pentru compensare.
  • Investigarea crimelor de război în cooperare cu instituțiile internaționale este esențială, avertizează Alexei Navalnîi.

”Imperialismul și dorința de a ocupa teritorii este calea cea mai dăunătoare și distructivă”

În continuarea analizei postate pe blogul său prin intermediul familiei și al avocaților, disidentul rus spune că ”veleitățile imperiale” ale Rusiei nu sunt acceptate decât o minoritate a cetățenilor, iar lupta ar trebui să se ducă în plan electoral.

Mai mult, ”imperialismul și dorința de a ocupa teritorii este calea cea mai dăunătoare și distructivă”, consideră disidentul rus.

Toți rușii au o conștiință imperială? Asta e o prostie. De exemplu, Belarus participă la războiul împotriva Ucrainei. Au și belarușii o conștiință imperială? Nu, au și un dictator la putereÎn Rusia, ca în orice țară cu premise istorice pentru aceasta, vor exista întotdeauna oameni cu vederi imperiale, dar aceasta este departe de a fi majoritatea. (…) Astfel de oameni trebuie învinși la alegeri, așa cum radicalii de dreapta și de stânga sunt învinși în țările dezvoltate.

Rusia are nevoie de pământuri noi? Rusia este o țară imensă, cu o populație în scădere. Imperialismul și dorința de a ocupa teritorii este calea cea mai dăunătoare și distructivăAutoritățile ruse ne distrug din nou viitorul cu propriile mâini pentru a face țara să pară mai mare pe hartă. Dar Rusia este deja mare. Sarcina noastră este să salvăm oamenii și să dezvoltăm ceea ce avem din abundență”, susține Alexei Navalnîi.

”Cheia succesului constă în înțelegerea că pentru Rusia și poporul său va fi nu numai bine, ci și foarte profitabil să pună capăt războiului cât mai curând posibil: numai așa putem începe să ne îndreptăm spre ridicarea sancțiunilor, revenirea celor plecați, restabilirea încrederii în afaceri și a creșterii economice”

Alexei Navalnîi

Desființarea regimului Putin și a dictaturii sale”

În finalul postării sale, Alexei Navalnîi insistă în a spune că Ucraina trebuie despăgubită de Rusia, după încetarea conflictului, iar singura cale pentru ca rușii să poată depăși acest colaps este ”desființarea regimului Putin și a dictaturii sale”.

”Subliniez încă o dată că după război va trebui să despăgubim Ucraina pentru prejudiciul cauzat de agresiunea lui Putin. Dar restabilirea relațiilor economice normale cu lumea civilizată și revenirea creșterii economice vor face posibil acest lucru fără a interfera cu dezvoltarea țării noastre.

  • Suntem la pământ și, pentru a ieși (n.red. – din acest impas), trebuie să renunțăm la el (n.red. – la Vladimir Putin). Va fi corect din punct de vedere moral, rațional și profitabil.
  • Desființarea regimului Putin și a dictaturii sale, în mod ideal, prin alegeri generale libere și convocarea unei Adunări Constituționale.

Înființarea unei republici parlamentare bazată pe succesiunea puterii prin alegeri corecte, o justiție independentă, federalism, autoguvernare locală, libertate economică deplină și justiție socială”, a mai transmis Alexei Navalnîi.

Conștienți de istoria și tradițiile noastre, trebuie să fim parte a Europei și să urmăm calea europeană de dezvoltare”

Alexei Navalnîi

Citește și:

Rusia, nemulțumită că Moldova își continuă DRUMUL PRO-EUROPEAN și sub noul guvern. Zakharova: ”Calea Ucrainei și a Țărilor Baltice, cursul Chișinăului e puțin probabil să se schimbe”

Plasat pe ”lista celor mai căutați” din Rusia, jurnalistul care a ajutat la dezvăluirea complotului împotriva lui Alexei Navalnîi a fost exclus de la Premiile BAFTA. Ce motiv a invocat poliția britanică

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya: ”Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, un pericol pentru Vladimir Putin?”

Alexei Navalnîi, despre gulagul sovietic ”reactualizat”: ”DEZUMANIZARE, batjocorire și servirea instrucțiunilor ilegale ale conducerii de la Kremlin”

ANALIZĂ | Leonid Gozman: ”Un război prelungit îl va slăbi pe Putin, dar nu-l va forța să capituleze sau să renunțe la putere”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală