ANALIZĂ | Leonid Gozman: ”Un război prelungit îl va slăbi pe Putin, dar nu-l va forța să capituleze sau să renunțe la putere”

ANALIZĂ | Leonid Gozman: ”Un război prelungit îl va slăbi pe Putin, dar nu-l va forța să capituleze sau să renunțe la putere”

Analistul și politicianul rus de opoziție Leonid Gozman consideră că prelungirea războiului din Ucraina nu va duce, automat, la o ”capitulare” a lui Vladimir Putin, ”Țarul” dorindu-și să păstreze pârghiile puterii, indiferent de nemulțumirea populației.

Efortul de război apasă greu pe umerii rușilor, iar un Vladimir Putin ”încolțit” aduce, bineînțeles, în scenariu și un înspăimântător eventual ”Armaghedon nuclear”, consideră Leonid Gozman.

Ajutorul militar și financiar pentru Ucraina reprezintă, de altfel, și certitudinea că Vladimir Putin nu trebuie să câștige acest conflict, într-un astfel de scenariu apărând un precedent extrem de periculos, iar președintele Rusiei va continua să apese o ”pedală de accelerație” pentru a ”recupera” teritorii pe care le consideră ”ale sale”, mai scrie Leonid Gozman.

Comunitatea internațională pare să fi înțeles că Ucraina trebuie să câștige acest război, sau cel puțin că Putin nu i se poate permite să iasă învingător. Această înțelegere este alimentată nu atât de simpatia pentru Ucraina, ci mai degrabă de conștientizarea că regimul lui Putin este o amenințare pentru întreaga civilizație occidentală.

Dacă Putin își va atinge obiectivul de a distruge Ucraina, el nu va fi mulțumit, dar va continua să „recupereze ceea ce este al lui”. Adică, lumea a înțeles că nicio măsură de liniște nu va face vreodată posibilă coexistența pașnică cu Vladimir Putin”, precizează analistul Leonid Gozman.

”Putin se bucură de toată legitimitatea unui șef al mafiei”

Însăși ”libertatea Europei” ar fi în pericol în eventualitatea în care, într-un final, Vladimir Putin va avea câștig de cauză în Ucraina, iar Occidentul a înțeles că această perspectivă trebuie evitată, transmite Leonid Gozman.

Pe de altă parte, o victorie a Ucrainei va atrage, cu siguranță, ”o criză politică profundă” în Rusia, ceea ce alimentează unele temeri occidentale referitoare la o situația care ar putea fi scăpată de sub control după ce Vladimir Putin – care se bucură, acum, de ”toată legitimitatea unui șef al mafiei” – ar pierde puterea.

O  victorie decisivă a Ucrainei pare să sperie Occidentul, iar temerile lor nu sunt complet nefondate, deoarece pierderea Moscovei în război ar provoca aproape sigur o criză politică profundă în Rusia.

În acest scenariu, Putin – căruia îi lipsește sprijinul electoral și se bucură de toată legitimitatea unui șef al mafiei – și-ar pierde complet autoritatea asupra propriei sale elite – un proces care a fost deja pus în mișcare – și, odată cu acesta, puterea sa. (…) Dar nu există nicio garanție că retragerea lui Putin de la putere va fi una pașnică și cât de violentă și sângeroasă ar fi perioada de tranziție este o presupunere a oricui”, consideră Leonid Gozman în analiza publicată în The Moscow Times.

”Riscul unui Armaghedon nuclear nu poate fi ascuns sub preș”

Înspăimântătoare este ipoteza potrivit căreia Putin, aflându-se ”la colț”, va reacționa cu duritate, inclusiv prin folosirea capacităților nucleare ale Rusiei.

Analistul Leonid Gozman este de părere că o astfel de ipoteză rămâne în actualitate, chiar dacă este ”mai puțin pronunțată ca înainte”, ceea ce ar face ca Occidentul să prefera varianta unui război prelungit care să slăbească Federația Rusă și, implicit, să ducă la șubrezirea puterii deținute de liderul de la Kremlin.

Dar principala îngrijorare pentru liderii occidentali este că un Putin încolțit ar putea începe un război nuclear. Deși această teamă este acum mai puțin pronunțată decât înainte – estimările atât ale capacității nucleare a Rusiei, cât și ale capacității lui Putin de a se asigura că este urmată o astfel de ordine nebunească s-au schimbat –, riscul Armaghedonului nuclear nu poate fi, pur și simplu, ascuns sub preș de către liderii mondiali responsabili.

Aceste mize mari sunt motivul pentru care unii occidentali consideră scenariul războiului din Ucraina care se prelungește de mulți ani mai atractiv decât o victorie decisivă a Ucrainei, ideea fiind că un război prelungit l-ar slăbi pe Putin din punct de vedere economic, militar și politic, diminuând astfel pericolul reprezentat de regimul său”, mai scrie Leonid Gozman.

Această strategie nu este doar imorală, având în vedere că cu cât războiul durează mai mult, cu atât vor muri mai mulți oameni, este și eronată, având rădăcina într-o înțelegere greșită a regimului lui Putin. Un război fără sens, prelungit, îl va slăbi, desigur, pe Putin, dar nu-l va forța să capituleze sau să renunțe la putere, fie că este din proprie voință sau prin forță

Leonid Gozman

Citește și:

Alexei Navalnîi, trimis pentru a 11-a oară la izolare: ”Lui Putin nu-i place campania noastră și nominalizarea documentarului «Navalny» la Oscar”

Alexei Navalnîi, după doi ani de închisoare: ”Patria noastră chinuită trebuie salvată, a fost transformată într-o închisoare de judecătorii corupți, propagandiștii mincinoși și hoții de la Kremlin”

Alexei Navalnîi, despre sistemul penitenciar rusesc ”controlat de perverși”: ”Un nebun a fost plasat în celula de vizavi. Țipă 14 ore ziua și 3 ore noaptea, privarea de somn este o tortură eficientă”

Alexei Navalnîi, despre propaganda deșănțată a Rusiei: ”Cui ne vom plânge că și copiii ruși trebuie să încălzească mâncarea pe flacăra lumânării?”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum putea fi evitată tragedia de pe Jepii Mici. „Apariția ursului nu a fost accidentală”
Rezultatele autopsiei Dianei Maria! Se schimbă tot ce se ştia despre moartea ei: nu a...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune...
Răsturnare de situaţie! De ce a fost atacată Maria Diana de urs! S-a aflat abia...
Emily, în stare de șoc! Medicii au dat VERDICTUL. Vedeta a primit un diagnostic CRUNT....
Andra a luat 9,96 la BAC, dar a contestat nota. Cât a primit după recorectare
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Anunț pentru cetățenii care au credite de consum: „Dobânzile aberante ale IFN-urilor au devenit istorie”....
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
În mai, salariul mediu net a scăzut cu 1,9% faţă de luna aprilie. Cum explică...
A început VÂNĂTOAREA de Extratereștri! Se știe EXACT unde să căutăm
Rămâi fără numerele de înmatriculare. Trebuie să verificați mereu mașina. Poliția avertizează
Salariile românilor în sens invers cu propaganda guvernamentală. Ciolacu contrazis de statisticile oficiale
Cum a reacționat un britanic care a călătorit cu trenul în România, la clasa I....
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin...
Momente de groază pentru Alexandra Ungureanu! Artista a crezut că nu va mai ajunge acasă:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Analizele ADN arată ce ar fi cauzat colapsul populației de fermieri din Epoca de Piatră
×