ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya: ”Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, un pericol pentru Vladimir Putin?”

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya: ”Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, un pericol pentru Vladimir Putin?”
Publicat: 18/02/2023, 10:10
Actualizat: 18/02/2023, 10:11

Supranumit ”Bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin – fondatorul grupării de mercenari Wagner – a intrat în centrul atenției după ce liderul de la Kremlin a declanșat așa-zisa ”operațiune specială” prin care a dorit să ”pedepsească” Ucraina pentru alegerea unui drum pro-european. Rezistența ucrainenilor a transformat mult doritul blitzkrieg al lui Putin într-un război de uzură, iar conflictul va bifa un an pe data de 24 februarie.

Tatiana Stanovaya, fondatoarea proiectului de analiză politică R. Politik, realizează un ”portret” al lui Evgheni Progojin, punând în balanță atât faptul că acesta ar avea veleități politice pe termen lung, cât și ”rateurile” pe care Gruparea Wagner le înregistrează în Ucraina, ceea ce ar știrbi imagine de ”om al momentului” pe care Progojin dorește să o aibă.

Întrebarea esențială care poate fi pusă, de la bun început, este dacă Evgheni Prigojin, imperturbabil și lipsit de scrupule, este într-adevăr atât de apropiat de Vladimir Putin pe cât se spune. O a doua întrebare importantă în context are ca punct de plecare ambițiile prezidențiale pe care le-ar avea Progojin, ceea ce ar face ca Putin să devină din ce în ce mai circumspect în relația pe termen lung cu acesta.

Invazia Ucrainei de către Rusia a adus o celebritate fără precedent lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, atât în ​​țară, cât și în străinătate. El este deopotrivă lăudat și demonizat, în timp ce dezbaterile se desfășoară în jurul eventualei sale relații speciale cu președintele Vladimir Putin, existând semne de întrebare referitoare la privilegiile de care se bucură sau la eventuale ambiții prezidențiale.

Orice succes al lui Prigojin este văzut ca o dovadă a puterii sale și a viitorului său strălucitor, în timp ce fiecare eșec este interpretat ca un semn al căderii sale iminente. Deocamdată, nicio versiune nu este complet realistă. În ciuda notorietății sale enorme, Prigojin încă acționează doar ca un individ privat”, notează Tatiana Stanovaya.

Lui Putin i-a plăcut această abordare, solicitată și în războiul împotriva Ucrainei

În pofida tuturor speculațiilor, ”Bucătarul lui Putin” nu a fost ”oficializat” de liderul de la Kremlin. Potrivit analiștilor, Putin se păstrează într-o expectativă lesne de înțeles, însă profită și de ”ajutorul” furnizat de Gruparea Wagner.

După ce Federația Rusă a anexat Peninsula Crimeea, rupând prima bucată din trupul Ucrainei, lui Evgheni Prigojin i s-a oferit o ”șansă unică”, desfășurându-și influența pe o ”piață pentru geopolitici gri”.

Șansa unică a lui Prigojin a apărut în urma anexării Crimeei. Conflictele – atât din Donbas, cât și apoi din Siria, plus conflictul dintre Rusia și Occident – au însemnat că a apărut o piață pentru tactici geopolitice gri pe care instituțiile oficiale greoaie s-ar strădui să o gestionezePrigojin a început să folosească instrumente informale de influență – mercenari și mecanisme media, cum ar fi fabricile de troli – care erau noi în Rusia și care i-au permis să funcționeze fără a fi neapărat la vedere și fără a fi tras la răspundere.

Prigojin a lovit într-un punct nevralgic: dacă statul nu era în măsură să rezolve în mod eficient anumite sarcini (sau pur și simplu nu dorea să fie văzut făcând acest lucru), aceste instrumente de cvasi-state ar putea umple golul. Lui Putin i-a plăcut această abordare, solicitată și în războiul împotriva Ucrainei”, mai scrie Tatiana Stanovaya pentru The Moscow Times.

Prigojin a ajuns la succes  pentru că situația de pe front era dezastruoasă și trebuia îmbunătățită prin orice mijloace posibile. În viziunea asupra lumii a lui Putin, resurse precum companiile militare private ar trebui să lucreze pentru a întări poziția statului, nu a o slăbi”

Tatiana Stanovaya

”I-a permis omului de afaceri să stabilească legături la un nivel inferior, în timp ce își făcea dușmani pe parcurs”

Lui Evgheni Prigojin i s-a acordat un anumit grad de autonomie pentru a opera în războiul împotriva Ucrainei, mai scrie analistul politic, dar conflictul său din ce în ce mai încins cu conducerea militară – șeful de stat major Valery Gerasimov și ministrul apărării, Serghei Șoigu, s-a intensificat.

Au fost luni de ”campanie umilitoare” declanșată de Evgheni Prigojin la adresa celor doi, prin intermediul mijloacelor media de care dispune, iar Valery Gerasimov și Serghei Șoigu au reușit să-l convingă pe Vladimir Putin că independența Grupării Wagner se transformă, încetul cu încetul, într-o amenințare la adresa armatei Federației Ruse.

Evgheni Prigojin nu are acces direct la Putin în propriile sale condiții, bazându-se în mare parte pe prietenii sau asociații apropiați ai președintelui și ai înalților oficiali, care acționează ca intermediari. Pentru o lungă perioadă de timp, s-a crezut că influenții frați Kovalchuk erau o interfață pentru Prigojin și l-au ajutat pe omul de afaceri să creeze legături cu administrația prezidențială.

Datorită lor, Prigojin a putut să-i transmită președintelui inițiativele sale, iar acesta, dacă îi plăcea ideea, ordona apoi în mod informal organelor corespunzătoare să coopereze, ceea ce i-a permis omului de afaceri să stabilească legături la un nivel inferior, în timp ce își făcea dușmani pe parcurs”, explică Tatiana Stanovaya.

În Siria, Gruparea Wagner a funcționat, efectiv, ca un contractant pentru Statul Major, astfel că Prigojin a fost conectat cu ofițeri de rang înalt ai GRU, agenția de informații militare a Rusiei. Asta a dus la primele conflicte ale grupului cu Ministerul Apărării. Între timp, prezența Grupării Wagner în diferite țări africane a ajutat compania să stabilească relații speciale cu ambasadorii ruși de acolo, ceea ce a enervat Ministerul Rus de Externe

Tatiana Stanovaya

”Atâta timp cât Putin este relativ puternic, Evgheni Prigojin este departe de a fi periculos”

Evgheni Prigojin, la acest moment, nu este pregătit să-l provoace pe Vladimir Putin. Dar – și este vorba despre un ”dar” important, conchide Tatiana Stanovaya – este greu să rămâi ”sănătos și liniștit” când ai pierdut o mare parte a armatei tale personale din cauza ”mașinii de tocat carne a războiului”.

Atâta timp cât Putin este relativ puternic și capabil să mențină echilibrul între diferitele grupuri de influență, Evgheni Prigojin este departe de a fi periculos, ”însă cea mai mică schimbare l-ar putea determina pe Prigojin să provoace autoritățile: poate nu însuși Putin, la început”.

Relația de lungă durată a lui Prigojin cu administrația prezidențială începe, de asemenea, să se spargă. Supraveghetorilor politicii interne nu le place demagogia lui politică, atacurile sale asupra instituțiilor oficiale sau amenințările voalate, prin intermediul trolilor, că vor forma un partid politic, ceea ce ar fi o bătaie de cap pentru toată lumea din Kremlin.

Cu alte cuvinte, Prigojin nu duce lipsă de dușmani. Acum, serviciile de securitate – pentru care armata privată a lui Prigojin, plină de criminali, este un impediment major – s-au alăturat atacurilor duse împotriva lui, fapt dovedit de creșterea bruscă a criticilor la adresa omului de afaceri și a Grupării Wagner”, mai precizează fondatoarea proiectului de analiză politică R.Politik.

Presupusa popularitate a lui Evgeni Prigojin în rândul rușilor obișnuiți este exagerată. În sondajele care examinează încrederea oamenilor în politicieni, el nu este menționat niciodată: într-un sondaj de la Centrul Levada, de la sfârșitul anului trecut, doar trei persoane din 1.600 de chestionați l-au numit

Tatiana Stanovaya

Gruparea Wagner, ”organizație criminală transnațională”

Grupul de mercenari Wagner, supranumit și ”armata privată a lui Putin” sau ”mâna înarmată” a liderului de la Kremlin, este catalogat de SUA drept ”organizație criminală transnațională”. Gruparea este finanțată și condusă de Evgheni Prighojin, supranumit și ”Bucătarul lui Putin”, iar conflictul din Ucraina a constituit o nouă ocazie pentru ca mercenarii Wagner să intervină.

Anunțul a fost făcut de John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Această organizație paramilitară rusă (o companie militară privată, așa cum susțin adepții săi) – cunoscută și sub numele de PMC Wagner, ChVK, Wagner sau CHVK Vagner – este o companie de mercenari, oficial fiind un grup-fantomă despre care nu apar foarte multe informații, fiind totuși identificată cu un fel de ”mână înarmată” a lui Vladimir Putin.

”Acţiunile confirmă ameninţarea transnaţională generată de Grupul Wagner, inclusiv prin modelul de comportament de activităţi criminale grave”. Grupul Wagner devine un centru de putere rival al armatei ruse și al altor ministere ruse. Evgheni Prighojin încearcă să-și promoveze propriul interes în Ucraina, iar Wagner ia decizii militare bazate în mare parte pe ceea ce vor genera pentru Evgheni Prighojin, în termeni de publicitate pozitivă”, a declarat coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.


Citește și:

ANALIZĂ | Leonid Gozman: ”Un război prelungit îl va slăbi pe Putin, dar nu-l va forța să capituleze sau să renunțe la putere”

Alexei Navalnîi, trimis pentru a 11-a oară la IZOLARE: ”Lui Putin nu-i place campania noastră și nominalizarea documentarului «Navalny» la Oscar”

Grupul Wagner, ”armata privată a lui Putin”, catalogat de SUA drept ”organizație criminală transnațională”. John Kirby: ”Evgheni Prighozin încearcă să-și promoveze propriul interes în Ucraina”

Alexei Navalnîi, după doi ani de închisoare: ”Patria noastră chinuită trebuie salvată, a fost transformată într-o închisoare de judecătorii corupți, propagandiștii mincinoși și hoții de la Kremlin”

ANALIZĂ | Dr. Leonid Gozman: ”Capitularea Rusiei, urmată de o desființare metodică a regimului Putin, ar putea oferi rușilor o șansă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ungaria, SFIDARE TOTALĂ în România. S-a întâmplat chiar acum în TRANSILVANIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani