Analiză: România și Polonia au beneficiat cel mai mult în urma integrării în Uniunea Europeană. PIB-ul per capital este dublu față de 2004

Publicat: 22 04. 2024, 21:01
Actualizat: 22 04. 2024, 21:03

This browser does not support the video element.

În urma unei analize din 2003, România și Polonia au avut cel mai mare avânt economic, drept consecință a integrării în Uniunea Europeană, potrivit unei analize a companiei de cercetare Erste. 

O analiză din 2023, condus de compania Erste, arată că aderarea la Uniunea Europeană a avut un efect benefic asupra României, dar și a altor țări din Europa Centrală și de Est, precum Polonia.

Chiar dacă în Europa Centrală și de Est, dar și în România, cetățenii înclină către suveranism, sau naționalism, însă apartenența la Uniunea Europeană a adus o evoluție semnificativă, la nivel economic.

Potrivit unei analize a companiei Erste, România a cunoscut beneficii majore, în plan economic, în cei 13 ani de când a devenit stat membru UE.  În 2007, țara noastră a fost una din vechiul bloc sovietic, acceptat în Uniunea Europeană.  Acest pas important a venit după ce, în urmă cu trei ani, a România a aderat la NATO, ceea ce a generat o apreciere a leului.

Potrivit unui sondaj recent, PIB-ul per capital al României și al Poloniei este dublu față de 2004. Slovacia a avut o performanță majoră, cu o creștere de 75% creșterea PIB-ului per capital.

„Slovenia și Cehia au crescut mai lent pentru că au avut un punct de plecare mai sus. Gradul lor de dezvoltare acum 20 de ani era mult mai ridicat comparativ cu celelalte țări din regiune. Acumularea în cei 15 ani de la căderea Cortinei de Fier și chiar nivelul de dezvoltare epoca roșie a fost mai mare. Aceeași explicație este parțial valabilă și pentru Ungaria, care la momentul integrării era în fața Poloniei. Astăzi, PIB-ul per capital Ungaria este sub cel din România, iar în epoca Orban, economia a avut performanțe sub mediile sale istorice.

În cazul României, situația este inversă. Am avut cea mai mică bază de plecare din acest grup și atunci creșterea a fost explozivă. Conform datelor din 2023, România a ajuns la un piper capitala paritatea puterii de cumpărare de 78% din media europeană. În 2004, același indicator era la 32% părea că cel mai bine se observă beneficiile integrării în cazul curației. După jumătatea lui 2013, în momentul integrării, economia începe să crească accelerat.”, se arată în analiza Erste.

FOTO: Pixabay

CITEȘTE ȘI: 

Raport devastator al Eurostat: România, printre țările din UE cu cel mai mare DEFICIT și cea mai semnificativă creștere a datoriei în 2023!

Ce urmează în 2025? Prof. dr. Mircea Coșea: „România va avea un șoc, vor crește impozitele și taxele, altfel nu se poate echilibra bugetul”

INTERVIU cu Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională: ”Și bogăția, și sărăcia sunt exprimate în bani”