„Arătăm că teritoriul NATO este linia noastră roșie” Începe cel mai mare exercițiu aerian din ISTORIA NATO

Publicat: 12 06. 2023, 09:02
Actualizat: 12 06. 2023, 09:02

NATO începe luni cel mai important exerciţiu de manevre aeriene, coordonat de Germania şi menit să demonstreze unitatea membrilor săi în faţa potenţialelor ameninţări, în special din partea Rusiei.  Este vorba de exercițiul „Air Defender 23”, care  se va desfăşura până pe 23 iunie şi va reuni aproximativ 250 de avioane militare din 25 de state membre NATO şi partenere, inclusiv Japonia şi Suedia, ţară candidată la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

Până la 10.000 de persoane vor lua parte la acest exerciţiu menit să consolideze interoperabilitatea şi protecţia împotriva dronelor şi rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra oraşelor, aeroporturilor sau porturilor situate pe teritoriul NATO, potrivit informațiilor transmise de AFP.

Iată ce a explicat locotenentul general Ingo Gerhartz, din cadrul Forțelor Aeriene Germane.

„Știu că ar putea exista restricții asupra traficului aerian civil. În ceea ce privește problema zgomotului aeronavelor, avem o intensitate mai mare, bineînțeles, acolo unde vom zbura.”

Deși exercițiul a fost planificat de mai mulți ani, invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a făcut ca NATO să se pregătească serios la posibilitatea unui atac pe teritoriul său. Suedia, care speră să se alăture alianței, și Japonia participă, de asemenea, la exercițiu.

„Arătăm că teritoriul NATO este linia noastră roșie, că suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru din acest teritoriu”, a declarat generalul-locotenent Gerhartz, potrivit euronews.com.

Nu va fi direcţionat „niciun zbor, de exemplu, către Kaliningrad”

Exerciţiul a fost conceput în 2018, parţial ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, deşi nu vizează în mod specific pe cineva, a declarat generalul Ingo Gerhartz, şeful Forţele Aeriene Germane, în timpul prezentării exerciţiului.

NATO este hotărâtă să apere „fiecare centimetru” din teritoriul său, dar nu va fi direcţionat „niciun zbor, de exemplu, către Kaliningrad”, enclava rusă care se învecinează cu Polonia şi Lituania, membre NATO, a dat asigurări generalul german.

”Suntem o alianţă defensivă şi aşa este planificat acest exerciţiu”, a insistat el.

În plus, exerciţiul va include pregătire operaţională şi tactică, în principal în Germania, dar şi în Cehia, Estonia şi Letonia. Cancelarul Olaf Scholz va vizita vineri piloţii la baza de pe aerodromul Schleswig-Jagel din nordul Germaniei.