Arsenie Boca a construit o clădire unică în România, la Mănăstirea Prislop. Seamănă cu un OZN și are legătură cu dacii

Publicat: 10 01. 2024, 19:28
Actualizat: 10 01. 2024, 20:12
Arsenie Boca

Puțini oameni știu că există o clădire unică în România, construită de Arsenie Boca pe vremea când era urmărit cu atenție de informatori ai Securității. Cei care o văd spun că seamănă cu un OZN, însă de fapt are o strânsă legătură cu dacii.

În timpul vieții, Arsenie Boca era iubit și respectat de credincioși, dar hăituit de autoritățile regimului comunist. De altffel, a fost arestat și băgat după gratii, urmărit de informatori ai Securității la fiecare pas și, în cele din urmă, i s-a interzis să mai poate veșnimtele preoțești.

Din nefericire, a murit cu doar câteva zile înainte de declanșarea Revoluției din decembrie 1989, fiind îngropat la Mănăstirea Prislop, în data de 4 decembrie 1989, în locul în care slujise în anii ´50. Ulterior, mănăstirea a devenit loc de pelerinaj pentru români.

Dar, în ciuda faptului că Mănăstirea Prislop este vizitată an de an, în ultimele decenii, de mulți credincioși, puțini știu adevărul despre o construcție de acolo ce ar putea să pară la prima vedere, cel puțin, bizară.

Această clădire unică în România a fost construită de Arsenie Boca în perioada în care a slujit la Prislop, iar cei care o văd spun că seamănă cu un OZN. De fapt, este un saivan dacic, un adăpost de iarnă pentru animale care este folosit, în general, pentru oi sau vite.

Clădirea unică în România, construită de Arsenie Boca (Foto: Facebook/Sorin Dediu)

Care era rolul clădirii

Fostul stareț Arsenie Boca folosit piatră și a acoperit-o cu un strat gros de stuf așezat pe bârne de lemn, pentru clădirea cu structură circulară, iar câteva mici ferestre permit luminii să intre în interiorul adăpostului, care respectă modelul dacic.

Arsenie Boca a lucrat la saivan într-o perioadă în care era intens urmărit de agenți și informatori ai Securității și tocmai de aceea se crede că ar fi fost folosit de stareț ca un loc de refugiu, în condițiile în care este izolat de celelalte anexe ale mănăstirii. De fapt, de pe poteca principală, clădirea nici nu poate fi văzută.

Sursa FOTO principal: Facebook