ATENȚIE la clonele site-urilor magazinelor cunoscute, în perioada reducerilor! Ce trebuie să știi, când faci cumpărături online

Publicat: 07 02. 2024, 21:13
Actualizat: 07 02. 2024, 21:16
Sursa foto - caracter ilustrativ

Experții în securitate cibernetică ne îndeamnă să fim atenți, în perioada reducerilor, când vine vorba de achizițiile pe online pentru că au apărut clone al site-urilor magazinelor cunoscute.

Aceste pagini care reproduc site-urile oficiale s-au înmulțit în România. De exemplu, o femeie a crezut că și-a comandat un palton, care csta doar 400 de lei, redus de la 1.200. de pe site-ul unei firme de haine cunoscute.

L-a plătit online, iar banii au fost retrași pe loc din contul său, doar că au trecut câteva săptămâni și nu a primit niciun colet, astfel că că i-a contactat pe reprezentanții magazinului din România, care i-au spus că a intrat pe un site fals.

„Am scris numele brandului pe Google, prima sugestie a fost acest website. Eu intrasem pe site-ul oficial în trecut, dar acesta nu mi-a ridicat niciun semn de întrebare, era o copie destul de fidelă”, s precizat clienta înșelată, potrivit Pro TV.

Există, de asemenea, și exemplul unui site care vinde parfumuri de lux în numele unei parfumerii cunoscute, unde un parfum care costă 1.070 de lei, este redus până la 170.

„Un site promitea consumatorilor că le vinde produce reduse cu 50 – 60%. Obligau cumpărătorul să cumpere cel puțin trei produse pentru a primi transport gratuit și apoi trimiteau alte produse decât cele pe care le-au achiziționat”, a precizat Cristian Pelivan, directorul Asociației Magazinelor Online.

Aceste site-uri se folosesc și de recenziile pozitive ale oamenilor, pentru a câștiga încrederea potențialilor clienți.

„Orice mesaj, orice reducere, orice propunere care sună mai bine, prea bine ca să fie adevărată, probabil că nu este adevărată. În momentul în care noi sesizăm acest gen de mesaj este foarte important să verificăm veridicitatea”, a afirmat Andrei Bozeanu, cercetător în securitate cibernetică.

Experții în securitate cibernetică oferă câteva indicii pentru descoperi dacă un site este sigur. Primul indiciu se află chiar în dreptul denumirii site-ului, fiind vorba despre un lacăt. Dacă apăsăm pe el, scrie conexiune sigură.

Dacă în loc de lacăt avem un triunghi cu semnul exclamării, înseamnă că site-ul este periculos și ar fi bine să nu-l accesăm. Un alt indiciu sunt greșelile gramaticale și de ortografie sau scrisul neglijent.

De altfel, și prețul trebuie să fie un indicator destul de bun, e greu de crezut că un articol care costă inițial aproape 1.600 de lei să fie redus până 470, mai ales în cazul unor firme de lux.

Dacă dați peste astfel de site-uri clonate, experții recomandă să le raportați la Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Sursa foto – caracter ilustrativ: Pixabay