Atenție, pescari: începe PROHIBIȚIA generală! Amenda poate ajunge la 1000 de lei!

Publicat: 09 04. 2024, 09:20
Actualizat: 09 04. 2024, 11:24
Atenție, pescari: începe prohibiția generală! / Sursa FOTO: flickr.com

Prohibiţia pescuitului în scop comercial, familial şi recreativ începe marți, 9 aprilie. În aceste condiţii, capturarea peștilor va fi interzisă, iar amenzile date celor care nu respectă interdicția sunt destul de mari.

Prohibiţia generală a pescuitului în România a fost dictată conform Ordinului nr. 561/2023/11/2024 aprobat de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului.

Când se redeschide sezonul

Activitatea comercială şi recreativă va fi reluată în bazinele naturale pe data de 8 iunie, cu excepţiile amintite în actul normativ menţionat.

Perioada de prohibiţie a pescuitului se stabileşte în funcţie de perioada de reproducere a resursei acvatice, aşa încât aceasta să fie protejată, în vederea unei exploatări durabile.

Pescuitul recreativ sau sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace în perioada de prohibiție, conform conform Ordonanței de Urgență nr. 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura, constituie contravenţie.

În acest caz, amenzile încep de la 600 de lei și pot ajunge până la 1000 de lei. Totodată, se va dispune și reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit. Interzicerea dreptului de a pescui se poate întinde pe o perioadă cuprinsă între un an și trei ani.

Scrumbia, protejată pentru reproducere

Scrumbia este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul industrial în arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi una din puţinele specii migratoare din Dunăre. Ea se capturează în cantităţi mici în Marea Neagră, ponderea deţinând-o pescuitul în Dunăre care se desfăşoară în timpul migraţiei, cu stabilirea unor intervale de prohibiţie.

Specia este una dintre cele mai apreciate pentru calităţile gustative. În ciuda musculaturii dorsale cu oase mărunte, carnea are un gust deosebit de fin şi un procent ridicat de grăsimi. Se mănâncă în stare proaspătă, prăjită, saramură sau grătar, cât şi sărată şi afumată, marinată şi, mai rar, în ulei.

Potrivit lucrării „Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, de cercetătorul Vasile Oţel, specia este protejată şi se află pe Lista roşie a Rezervaţiei.

De-a lungul timpului, capturile din această specie înregistrate în Deltă au scăzut de la 2507 tone, maximum raportat oficial în anul 1975, la 23 de tone, în anul 1999, nivelul minim raportat în perioada 1960-2004.