Avertismentul meteorologilor: Risc major de avalanșe în majoritatea masivelor montane

Publicat: 20 01. 2022, 22:36
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Facebook/Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu

Riscul producerii de avalanşe este însemnat – gradul 3 din 5 – la peste 1800 de metri, în majoritatea masivelor montane din România, avertizează meteorologii. La altitudini mai mici și în Munții Vlădeasa, riscul este moderat – gradul 2 din 5.

Astfel, reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunţat joi că riscul producerii de avalanşe este însemnat – gradul 3 din 5 – în Munţii Făgăraş, Bucegi, Rodnei, Parâng – Șureanu, Țarcu – Godeanu, Călimani – Bistriței – Ceahlău, la altitudini mai mari de 1.800 de metri altitudine, potrivit salvamontiștilor.

Traseele montane, extrem de periculoase în această perioadă

„La peste 1800 metri, în ultimele două zile a nins și s-au cumulat 20 l/mp, însă pe fondul vântului întens din nord-vest o mare parte a fost spulberată și depusă pe văi și în zonele adăpostite, formând numeroase plăci de vânt, precum și troiene însemnate. Acest strat proaspăt de zăpadă pulver a fost depus peste cel vechi, în general îngheţat și stabilizat. Riscul declanșării avalanșelor este însemnat (3), datorat prezenței plăcilor de vânt ușor friabile la orice supraîncărcări, precum și a stratului nou de zăpadă pulver depus.

Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă proaspătă și spulberată de la altitudini mai mari este mai consistent pe văi și în zonele adăpostite. Coeziunea cu stratul mai vechi, înghețat și parțial stabilizat este redusă.

Riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici este moderat (2) și poate apărea la supraîncărcări mari, pe pantele cu depozite mai consistente de zăpadă de la peste 1500 m altitudine”, avertizează meteorologii, referindu-se la Munţii Făgăraş.

Avertizarea este valabilă de joi seară până vineri la ora 20.00.

Alertă de viscol la altitudini de peste 1600 m, la munte

Până sâmbătă dimineaţă, la 10:00, la munte, în special la altitudini de peste 1600 m, vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăşi 80-100 km/h.

Va fi viscol, vizibilitate redusă şi zăpadă troienită, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.