Avertizare INHGA: cod galben de inundații în județul Botoșani, valabil pentru următoarele 24 de ore

Publicat: 21 04. 2025, 10:24
Avertizare INHGA cod galben de inundații în județul Botoșani valabil pentru următoarele 24 de ore
Avertizare INHGA: cod galben de inundații în județul Botoșani, valabil pentru următoarele 24 de ore

Avertizare INHGA: cod galben de inundații în județul Botoșani. Atenționarea hidrologică este valabilă până marți, 22 aprilie 2025, ora 09:00. Iată informațiile mai jos.

INHGA a emis o nouă avertizare de cod galben de inundații în județul Botoșani. Avertizarea este valabilă până în cursul zilei de marți, 22 aprilie 2025, la ora 09:00.

Avertizare INHGA: cod galben de inundații în județul Botoșani

„Data: 20.04.2025 ora 23:00 – 22.04.2025 ora 09:00. Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, în bazinul superior al râului Prut din Ucraina, se vor produce creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, după cum urmează:

În intervalul 20.04.2025 ora 23:00 – 22.04.2025 ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice: râul Prut – pe sectorul amonte Acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

Harta cu codurile se anexează. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu «Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră»”, transmite INHGA.

Avertizare INHGA: cod galben de inundații în județul Botoșani / sursă foto: captură site hidro.ro

Codul galben, potrivit INHGA, reprezintă „risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare”.

Vezi și:

Prognoza ANM pentru perioada 21 aprilie – 19 mai. Schimbare radicală a vremii. Revin ploile și vijeliile

1 Mai… de iarnă! Meteorologii ACCUWEATHER anunță vremea rea în România, de Ziua Muncii

Sursă foto: Shutterstock (caracter ilustrativ), hidro.ro