Barna Tánczos a ordonat împușcarea a 481 de urși, în ultima zi de mandat la Ministerul Mediului

Publicat: 16 06. 2023, 17:08
Actualizat: 16 06. 2023, 17:09

Tánczos Barna a ordonat, în ultima sa zi ca ministru al Mediului, împușcarea a 481 de urși. Din totalul celor aproape 500 de condamnați, 426 au fost dovediți periculoși pentru viața și avutul oamenilor, iar 55 au un potențial infracțional deosebit, afirmă Barna.

Fostul ministru al Mediului încearcă, prin această măsură extremă, să soluționeze optim conviețuirea om-urs de pe tot întinsul patriei.

„În ultimele 905 de zile, UDMR a lucrat pentru a proteja viețile și bunurile, precum și pentru a soluționa conviețuirea om-urs pe termen lung, respectiv pentru a pune pe baze solide profesionale gestionarea populației de urs din România”, a postat fostul ministru pe Facebook, mai întâi în maghiară, apoi în română.

Din datele agregate ale unui studiu, pe care Barna Tánczos și le-a asumat public, reiese că populația de urși bruni din România este undeva între 7.500 și 8.000 de exemplare. Asta face, aproximativ, un urs pentru fiecare 10 kilometri pătrați ai României.

Cele mai locuite zone de urși sunt județele Brașov, Harghita, Prahova, Argeș și Bacău. Dar nici Capitala nu este la adăpost, Tanczos Barna îi avertiza cu un an în urmă pe bucureșteni că, dacă nu se vor lua măsuri în privința urșilor, se vor trezi în curând cu ursul în Cișmigiu. El crede că locul urșilor este în pădure.

Ordinul de execuție, în pixul Academiei

„Astăzi, în ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 exemplare cu scop de intervenție”, a precizat Barna Tánczos.

Ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care va fi publicat în Monitorul Oficial.

Deși în toate zonele locuite de urși sunt aceleași probleme, Barna exemplifică doar situația Ținutului Secuiesc.

„Ținutul Secuiesc, din 2016, numărul crescut de urși a amenințat tot mai mult viața oamenilor și bunurile acestora. În ultimele 905 de zile, UDMR a lucrat pentru a proteja viețile și bunurile, precum și pentru a soluționa conviețuirea om-urs pe termen lung, respectiv pentru a pune pe baze solide profesionale gestionarea populației de urs din România”, încheie postarea Barna Tánczos.

CITEȘTE ȘI:

Tanczos Barna îi avertizează pe bucureșteni: ”Se vor trezi cu urșii în Cișmigiu, dacă nu avem grijă”

EXCLUSIV VIDEO | De ce nu au mai atacat urșii, deși a fost o iarnă blândă? Ministrul Mediului: ”Fără intervenție umană, lucrurile nu se vor rezolva”

Tanczos Barna despre urși: Avem nevoie de o legislație care să reglementeze intervenția în situații de forță majoră / Propunem o intervenţie graduală