Boala de care suferă 40% dintre români. Ce este și ce putem face pentru a o preveni

Publicat: 30 09. 2022, 13:30
Sursa foto - caracter ilustrativ

Statisticile arată că 40% dintre români suferă de steatoză hepatică non-alcoolică, o boală cunoscută popular și ca „ficat gras”.

Este vorba de faptul că ficatul este inflamat și infiltrat cu grăsime, iar specialiștii atrag atenția că în acest caz nu alcoolul este de vină, ci zahărul.

Stresul, alimentația proastă, consumul de alcool sau de medicamente afectează ficatul, dar faptul că acest organ nu prea doare îi face pe români să nu își dea seama că, de fapt, acesta suferă. Și cum, în mod obișnuit, românul nu merge la medic dacă nu îl doare ceva, mulți nici nu știu că suferă de steatoză hepatică.

În rubrica „Doctor de bine” de la Pro TV, nutriționistul Mihaela Bilic explică ce se întâmplă cu ficatul, organ despre care de multe ori uităm, fără să ne gândim că este cel care furnizează glucoză celulelor și neutralizează toxinele din organism.

Bilic spune că medicii pediatri din Statele Unite au constatat un număr mare de cazuri de steatoză hepatică la copii sub trei ani, în cazul cărora e clar că nu putea fi vorba despre consumul de alcool. De vină ar fi, însă, sucurile de fructe pe care copiii le consumau chiar și de patru ori pe zi.

Fructoza ar fi vinovată pentru această boală

Fructoza, tipul de zahăr conținut de fructe, se metabolizează exclusiv în ficat și nu hrănește organismul. Deși avem impresia că fructele pot fi consumate fără restricții, ei bine, nu, chiar dacă un consum moderat este considerat sănătos.

Nutriționistul atrage atenția că fructele trebuie consumate cu măsură și sucurile de fructe trebuie evitate.

„Un pahar de fresh înseamnă apă cu fructoză din 3-4 fructe, iar ficatul nu poate metaboliza mai mult de 10-15 grame de fructoză pe zi”, spune Mihaela Bilic.

Sucurile și băuturile răcoritoare, fie că sunt naturale sau carbogazoase, au fost declarate principala cauză pentru sindromul de ficat steatozic non-alcoolic. Când bei suc în loc de apă crește colesterolul din sânge, riscul de diabet, boli hepatice și boli cardiovasculare.