Borrell: Criza refugiaților din Ucraina, mai gravă decât cea din Siria

Publicat: 03 03. 2022, 21:30

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat joi că actuala criză a refugiaților din Ucraina poate fi chiar mai gravă decât cea a refugiaților sirieni.

Din acest motiv, Borrell a făcut apel la comunitatea internațională să facă eforturi pentru încetarea imediată a războiului din această țară, notează Agerpres.

„Aceste cifre, comparativ cu cele din timpul crizei migranţilor din Siria, în 2015-2016, sunt foarte mari şi cresc în ritm rapid. Aceasta este consecinţa unui atac brutal al forţelor militare ruse împotriva Ucrainei, care folosesc bombe termobarice, bombe cu dispersie, interzise potrivit Convenţiei de la Geneva. Nu pot să ia cu asalt oraşe bombardând ţinte civile. Există fotografii cu case distruse şi ne aşteptăm ca numărul victimelor din rândul civililor să crească. Este o ocazie bună să facem un nou apel din partea comunităţii internaţionale, ai cărei reprezentanţi au spus foarte clar ieri la Adunarea Generală a ONU că acest război trebuie să înceteze”, a declarat șeful diplomației europene.

Oficialul a mai spus că Uniunea Europeană acordă sprijin Ucrainei, iar acest lucru este extrem de important.

„O să avem de a face cu o situaţie dificilă, dar o vom confrunta, căci suntem uniţi. Sprijinul Uniunii Europene pentru state membre sau ne-membre, dar paşnice, precum Republica Moldova, care este în mijlocul situaţiei, este cel mai important lucru”, a spus Josep Borrell.

Josep Borrell: 50.000 de ucraineni se află în România

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a declarat că aproximativ 50.000 de refugiați ucraineni au rămas până acum în România.

Oficialul, aflat în vizită în Republica Moldova, a lăudat eforturile țării vecine în ceea ce privește refugiații ucraineni.

„Am văzut ce face Republica Moldova pentru a ajuta, pentru a le asigura hrana şi tot ce au nevoie celor 120.000 de oameni care se refugiază din Ucraina. Majoritatea tranzitează ţara, dar mai rămân aproximativ 50.000. Este comparativ cu ce se întâmplă în România, pentru că 50.000 de ucraineni rămân pe teritoriul României. (…) Uniunea Europeană va face tot ce poate pentru a trimite materiale, sprijin financiar, pe lângă susţinerea politică şi cea diplomatică (…), având în vedere că la graniţa Uniunii Europene cu Ucraina sunt aproape un milion de persoane”, a spus Borell.