UPDATE: Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost redeschis, după ce a fost închis temporar

Publicat: 14 02. 2023, 14:38
Actualizat: 14 02. 2023, 15:11
Foto: Shutterstock.com

Republica Moldova ar fi închis temporar spațiul aerian, până la ora 16:00, anunță publicația Unimedia.  Site-ul citează canalul de telegram @runway09 și spune că decizia a fost luată din motive de securitate.

Update 15.05: Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost redeschis

”Urmare a ședinței Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, a fost emis un NOTAM de închidere temporară a spațiului aerian al Republicii Moldova la ora 11.24, 14 februarie, în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile. La ora 14.47, spațiul aerian a fost redeschis”, arată Autoritatea Aeronautică a Republicii Moldova.

Știrea inițială

„Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md și www.airport.md”, a anunțatAir Moldova, fără a da alte detalii, potrivit Radio Chișinău.

Spațiul aerian al Republicii Moldova, închis temporar. Care ar fi motivul

Măsura închiderii spațiului aerian al Republicii Moldova vine în contextul în care atât președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și Maia Sandu au avertizat că ar exista un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut luni o conferință de presă în cadrul căreia a declarat că Rusia are un plan de destabilizare a Republicii, prin înlăturarea conducerii alese democratic. Potrivit acesteia, autoritățile de la Chișinău au primit informații în acest sens din surse interne, cât și de la state partenere, cum ar fi Ucraina.

Maia Sandu a adăugat că prima parte a acestui plan a început la finalul lui 2022, însă a eșuat. Totodată, liderul de la Chișinău spune că planul include chiar și atacuri violente și luări de ostatici.

”Planul Rusiei nu este unul nou. Tentative de destabilizare au existat și în toamna anului trecut, dar nu și-au atins obiectivul. În octombrie – decembrie 2022, Poliția și Serviciu de Informații SIS au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violențe. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, ce trebuia să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.

Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ala așa-zisei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.

Documentele recepționate de la partenerii ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. Planul presupune utilizarea persoanelor din afara țării pentru acțiuni violente. Materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru. Vă asigur că instituțiile lucrează la prevenirea acestor situații”, a transmis Maia Sandu.