Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care reglementează pensiile în cazul unor erori materiale

Publicat: 07 04. 2021, 15:21
Foto: Pixabay

Un proiect de lege care prevede că pensionarii cărora statul le-a calculat greșit pensiile vor primi înapoi banii cuveniți, a fost adoptat de Camera Deputatilor, miercuri. Proiectul de lege aparține lui Florin Român și va reglementa recuperarea pensiilor.

Proiectul în cauză completează articolul 107 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit amendamentului adoptat de parlamentari, în cazul în care o pensie este calculată greșit, pensionarii își vor putea recupera diferența de bani neplătită, fără a mai fi constrânși de un termen de prescripție.

Pensionarii vor primi banii pierduți prin calculele greșite ale funcționarilor

„În cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”, se arată în textul de lege adoptat miercuri în Parlament.

În prezent, pensionarii cărora li s-au calculat greșit pensiile primesc înapoi banii doar pentru ultimii trei ani, cât e termenul general de prescripție.

Deputatul PNL Florin Roman a precizat, la finalul votului, că, graţie acestei legi, “nimeni nu trebuie să se mai teamă că o pensie calculată greşit va fi mai mică”.

“Vă mulţumesc tuturor pentru votul de astăzi şi e important să transmitem acest mesaj de la tribuna Parlamentului, ca fiecare pensionar să ştie că nimeni nu-l mai poate păcăli sau nimeni nu-i mai poate tăia din pensie în mod greşit”, a arătat Roman.

Senatul a respins proiectul de lege pe 30 septembrie 2020. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege. Proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare după publicarea legii în Monitorul Oficial