Când începe postul Crăciunului în 2023. Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului

Publicat: 23 10. 2023, 10:26

Postul Crăciunului 2023 începe pe data de 14 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie. Acesta ee întinde pe o perioadă de 40 de zile și amintește de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.

De asemenea, Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul.

Postul Crăciunului mai este numit și Post al bucuriei, fiind multe zile cu dezlegare la pește. În Postul Crăciunului 2023 sunt 14 zile cu dezlegare la pește.

Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

În anul 2023, pe toată perioada Postului Crăciunului, sunt zile de dezglegare la pește astfel:

    • Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
    • 25 noiembrie;
    • 26 noiembrie;
    • 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
    • 3 decembrie ;
    • 4 decembrie;
    • 5 decembrie;
    • 6 decembrie – Sfântul Nicolae;
    • Joi, 7 decembrie;
    • 9 decembrie;
    • 10 decembrie;
    • 12 decembrie;
    • 16 decembrie;
    • 17 decembrie;
    • 18 decembrie;

Ce nu ai voie să mănânci în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

În Postul Crăciunului, credincioșii consumă doar mâncăruri de post. Nu se mînâncă carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri mâncarea se consumă fără ulei și nu se bea vin.

Însă, dacă în zilele de luni, miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă prăznuiește un sfânt mare din Calendar însemnat cu cruce neagră, atunci creștinii au voie să consume vin și untdelemn, iar dacă sărbătoarea este trecută cu cruce roșie în calendar, atunci în acea zi se face dezlegare și la pește.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului

Pe data de 14 noiembrie este Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, aceasta fiind și ultima zi în care se mai poate mânca de dulce. Pe vremea bunicilor, în seara de Lăsatul secului se făceau petreceri mari în familie, se serveau fripturi, prăjituri, plăcinte și vin.

În ziua de dinaintea Postului Crăciunului, pe vremuri, femeile își “dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă. În acest fel le pregăteau pentru următoarele 40 de zile, când nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.