Când vom reveni la normalitate? Medic infecționist: „Luna aprilie va fi una dominată de acalmie pandemică, reprezentând premisele sfârșitului pandemic”

Publicat: 17 02. 2022, 15:34
Sursa: Shutterstock

Numărul persoanelor confirmate cu COVID este din ce în ce mai mic, iar rata de incidență este în scădere, un singur județ având o creștere a incidenței în ultimele 24 de ore. Ministrul Sănătății, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și medici infecționiști au anunțat deja că finalul fazei acute a pandemiei este tot mai aproape și în scurt timp vor fi ridicare mai multe restricții.

Și medicul infecționist Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, spune că cifrele arată că s-a ajuns la vârful valului cinci, iar acest lucru se vede și din numărul persoanelor internate.

Joi, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași mai sunt internați 130 de pacienți cu forme medii ale bolii și trei pacienți cu forme severe, care au nevoie de îngrijire în secția de Terapie Intensivă. În secția exterioară a unității medicale, Spitalul Modular de la Lețcani, sunt îngrijiți opt pacienți cu forme medii și 20 în Terapie Intensivă.

„În momentul de față, suntem într-o fază de platou cu tendință de scădere a numărului de pacienți SARS-CoV-2 pozitivi”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Medicul este de părere că aprilie va fi o lună cu puține cazuri, asemănătoare cu decembrie 2021. De asemenea, până la finalul anului, cel târziu până la începutul anului 2023, lumea se va obișnui cu toate aspectele pe care le presupune infectarea cu SARS-CoV-2.

Luna aprilie, din punctul meu de vedere, va fi una dominată de acalmie pandemică, va fi asemănătoare lunii decembrie, reprezentând premisele sfârșitului pandemic.

Specialistul spune că, la fel ca și în cazul gripei – deși nu există nicio asemănare între cele două patologii -, va exista prevenție, aceasta fiind reprezentată de vaccin.

”În momentul de față, dispunem de vaccin antigripal, așa cum dispunem și de vaccinul anti-COVID-19. Administrarea acestora va fi opțională, va fi într-o singură doză, așa cum este normal”, a afirmat dr. Florin Roșu.

Medicul mai spune că indiferent de măsurile care vor fi reglementate legislativ, trebuie să continuăm să respectăm măsurile de protecție existente.

În Iași, numărul persoanelor care au fost confirmate cu COVID este în scădere în ultima săptămână. Dacă săptămâna trecută, în primele patru zile, în intervalul 7 – 10 februarie, au fost depistați confirmați pozitiv 3.528 de ieșeni, în primele patru zile ale acestei săptămâni, au fost confirmate 2.016 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2.

România a anunțat joi 15.374 cazuri noi de COVID-19, cu peste 2.000 mai puține decât în ziua precedentă, și 125 decese.

În cei doi ani de pandemie, România a avut aproape 2,7 milioane de cazuri de COVID și peste 62.000 decese. Aproape 85% dintre persoanele infectate cu COVID s-au vindecat. În spitale mai sunt acum peste 9.700 de pacienți cu COVID, dintre care 1.119 la Terapie Intensivă.