Care este capitala europeană în care se FURĂ un telefon mobil la fiecare șase minute și ce măsuri au luat polițiștii

Publicat: 17 08. 2023, 12:58
Actualizat: 17 08. 2023, 13:13
Cunoscut prezentator de la BBC, păcălit cu un simplu telefon să-și dea jumătate din economii / Sursă Foto: Facebook

Anul trecut, conform datelor Poliției Metropolitane din Londra (Met Police), au fost furate pe străzile orașului nu mai puțin de 90.864, adică 250 pe zi și un telefon mobil la fiecare 6 minute.

38% din toate jafurile care au avut loc în Londra au implicat și furtul de smartphone-uri, iar 70% dintre furturi au fost furturi de telefoane mobile.

Pentru a descuraja astfel de furturi, în viitor, reprezentanții Poliției cer producătorilor de smartphone-uri să ia măsuri la nivel de design.

Astfel, primarul Londrei, Sadiq Khan, și șeful Poliției Metropolitane, Mark Rowley, au semnat o scrisoare deschisă către producătorii de smartphone-uri prin care cer să creeze soluții care să „scadă răsplata crimelor”.

„Practica actuală de a permite telefoanelor mobile furate să fie reînregistrate de noi utilizatori în industria telefoanelor mobile permite în mod neintenționat o piață criminală care conduce la jafuri, furturi și infracțiuni violente în Londra. […] Avem nevoie de parteneri care să se ridice la înălțime și să lucreze alături de noi pentru a rupe acest ciclu de violență”, a declarat Mark Rowley.

Producătorii ar trebui, astfel, să facă utilizarea dispozitivelor mobile imposibilă fără parolă sau fără proprietar.

Eexistă deja sisteme de securitate de acest gen, pe telefoanele iPhone, dar și pe cele de la alte companii, care permit blocarea permanentă sau ștergerea conținutului de la distanță, cât și metode de monitorizare a poziției prin GPS, chiar și atunci când telefonul este oprit, scrie Go4it.

Totuși, aceste metode nu par să fie de ajuns pentru a descuraja furturile, deoarece –  chiar și fără posibilitatea de a folosi telefoanele – hoții le pot dezasambla și apoi vinde componentele funcționale pentru a fi folosite mai departe în reparații.

Mai mult, unele modele de telefoane pot fi deblocate („sparte”), la nivel software, pentru a putea fi folosite.

Experții din industria de tehnologie susțin, însă, că astfel de soluții ar putea fi foarte complexe și ar putea duce la alte abuzuri.

Având în vedere volumul de vânzări de smartphone-uri și faptul că multe sunt apoi vândute pe piața second-hand, aceste tehnologii de monitorizare ar putea duce la imposibilitatea celor care cumpără telefoanele de pe „piața gri” să dovedească că le-au cumpărat legitim și nu le-au furat.

„Ar crea un potențial coșmar, și s-ar putea găsi oameni acuzați că dețin un telefon furat când de fapt este al lor. Dovada achiziției legitime, mai ales de pe site-uri de second-hand pe care le folosesc mulți oameni, ar fi dificilă. Nu pot vedea nicio companie care să impună acest lucru. Escaladează într-o problemă mai mare”, a declarat pentru BBC Jake Moore, expert în industria de tehnologie.

Sursă Foto – Facebook