Carol, copilul căzut de la etajul III al unui bloc din Botoșani, va salva mai multe vieți după moarte. Părinții săi au fost de acord să îi fie prelevate organele

Publicat: 21 02. 2022, 13:54

Copilul în vârstă de doi ani, care în urmă cu aproape două săptămâni a căzut de la etajul III al blocului în care locuia din orașul Botoșani, nu a mai putut fi salvat de medicii ieșeni. Însă Carol va salva mai multe viețile altor copii și după moartea sa, după ce părinții săi au fost de acord să îi fie prelevate organele. Copilul a fost declarat în moarte cerebrală în seara zilei de duminică, la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Băiețelul se afla internat la Spitalul de Copii din Botoșani de pe 9 februarie. Medicii din Botoșani au explicat în primele zile de după accident că starea sa era extrem de gravă: avea probleme respiratorii, iar un computer tomograf făcut a arătat că trunchiul cerebral era foarte afectat. Vineri, 18 februarie, copilul a fost transferat de la Botoșani la Iași cu elicopterul, în stare foarte gravă, fiind în comă. A fost internat în secția de Anestezie şi Terapie Intensivă, cu leziuni grave la nivelul capului.

„Părinții au făcut un gest extraordinar și au fost de acord să doneze organele copilului lor. În această dimineață (n.red. luni) s-au recoltat rinichii, ficatul și cordul. Au venit, au fost lăsați să își ia rămas bun de la copilul lor. Părinții au avut puterea să facă acest lucru fiind conștienți că nu mai este nicio șansă din punct de vedere neurologic, activitatea cerebrală era absentă. Au făcut acest gest ca să dea speranță altor copii”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.

„Cordul nu a rămas în România, nu a fost pe lista de așteptare niciun primitor atât de mic pentru inimă la Târgu Mureș”

Organele prelevate în cursul dimineții de luni urmează să fie transplantate în aceeași zi. Doar rinichii și corneea au rămas în România: la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași urmează să fie făcute cele două transplanturi de rinichi, iar corneea va fi transplantată la București. Ficatul a fost transferat la Hanovra și inima la Berlin, urmând să salveze viețile altor copii.

„Cordul nu a rămas în România, nu a fost pe lista de așteptare niciun primitor atât de mic pentru inimă la Târgu Mureș, iar cordul trebuie transplantat în maximum patru ore. Spitalele de la Berlin și de la Hanovra au trimis câte un avion după organe”, a precizat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonator al Centrului Regional de Transplant Iași.

Copilul era acasă cu alte trei persoane atunci când a căzut. A ajuns pe pervazul geamului dintr-o cameră, unde s-a sprijinit de plasa de protecție împotriva insectelor care s-a deschis. A căzut de la o înălțime de aproximativ șase metri, iar starea sa a fost una extrem de gravă de la început.