Cât au de plată românii la întreținere pentru noiembrie. Comparația cu anul trecut: „Vremea întreținerii ieftine s-a cam terminat”

Publicat: 19 12. 2022, 21:30

Românii se plâng deja pe rețelele de socializare de costurile suplimentare la întreținere cu încălzirea după ce le-au venit facturile pe noiembrie. Unii internauți au făcut chiar comparația, arătând cu cât a crescut nota de plată anul acesta față de anul trecut.  

Mulți au beneficiat de căldură încă din luna noiembrie, iar în această perioadă au fost afișate listele la întreținere pentru ultima lună de toamnă.

Un român care locuiește în Cartierul Drumul Taberei din Capitală a publicat în mediul online întreținerea din luna noiembrie a acestui an și pe cea din 2021.”Cost întreținere noiembrie 2021: 352 lei (am scăzut rata la apometre din costul total). Cost întreținere noiembrie 2022: 557 lei.

200 lei în plus comparativ cu perioada de anul trecut.

Guvernul și autoritățile locale vă urează: Sărbători fericite și speră să aveți bani să vă plătiți întreținerea în următoarele luni de iarnă”, a scris acesta pe Reddit, în textul care însoțește fotografiile.

„Diferența este de la costul cu căldura, dar da am costul cel mai mare de pe scară la apă caldă, fiindcă soția deschide prima în fiecare dimineață consumul de apă caldă de pe această scară, o cotă semnificativă din totalul consumat este pierderea de pe sistem până vine apa caldă. Probabil că vecinilor mei le convine de minune situația”, a adăugat autorul postării.

În comentarii, părerile sunt împărțite.

„Chiar m-am uitat la cota parte să fiu sigur. La paușal se plătește pe cota-parte indiviză, chiar dacă stai în apartament, chiar dacă nu. Din păcate, legea cu repartitoarele se tot amână în fiecare an, iar mentalitatea comunistă cu „trebuie să plătim toți la fel” se schimbă cam greu.  Viitorul trebuie să fie individualizarea consumurilor, fie prin repartitoare, fie prin centrale termice de apartament.”

„Nu mi se pare atât de mult. O întreținere normală. Doar costul căldurii a crescut. În București începând cu aprilie 2022 gigacaloria costă 330 lei, față de 163 lei, la care se aplică TVA 5÷. Poți să îți montezi repartitoare și plătești aproximativ cât consumi. Vremea întreținerii ieftine s-a cam terminat.”, scrie alt internaut.

„Doar mie nu mi se pare atât de mult având în vedere că trecem printr-o criză energetică la nivel de UE? Dar te înțeleg totuși, nici mie nu mi-ar conveni să dau cu 200 lei mai mult… Și probabil voi da”.

„Wow 200 de lei, o avere. alții dădeau 500 de lei de ani buni iarnă. Sincer nici nu mi se pare așa exagerat, 100 de euro pe luna de iarnă e decent.”

„Stau la parter la 20.5 grade. A venit gazul 400 lei, întreținerea 100, gunoi 50 … Stai bine.”

„Era de așteptat, putea fi și mai rău. Prețul gigacaloriei este subvenționat, astfel încât inclusiv bucureștenii care nu sunt racordați la sistemul de încălzire centralizată acoperă o mare parte din facturile celor racordați prin taxele și impozitele locale pe care le plătesc.”

„Practic și cei care au centrală termică proprie sau alte metode de încălzire participă la preț. Se putea și mai rău.”

„Pe Octombrie (plătim pentru cu două luni în urmă), 2 persoane, 3 camere cu centrală proprie în Sectorul 2 centru, 460 lei.”