Cât costă un cozonac de Paște. Suma pe care trebuie să o pregătești pentru o masă îmbelșugată

Publicat: 09 04. 2023, 13:27
Actualizat: 09 04. 2023, 13:38
FOTO - Arhivă

Sărbătorile Pascale bat la ușă și în fiecare familie se fac liste întregi de cumpărături pentru masa de Paște. Cozonacul este nelipsit de pe mesele de sărbătoare, așadar este la mare căutare în această perioadă. 

Însă, cât costă un cozonac de Paște? Oferta de cozonaci va fi de aproximativ 6 milioane în acest an, mai mică decât cea din perioada Crăciunului când sunt mai multe zile de sărbătoare.

Potrivit Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, din această cantitate în jur de 600.000 de bucăţi vor merge la export.

”Oferta industriei de morărit şi panificaţie este mai mică în perioada Sărbătorilor Pascale faţă de sărbătorile de iarnă, care ţin de la 25 decembrie până la 7 ianuarie. Anul acesta vom scoate pe piaţă până la 6 milioane de cozonaci, mai puţin decât anul trecut când depăşeam 7,5 milioane, iar la export, în special în ţările unde există comunităţi mari de români, vor merge în jur de 600.000 de cozonaci, faţă de aproximativ două milioane în perioada Crăciunului. Anul acesta, ca o noutate, vor merge la export dar se vor găsi şi pe piaţa internă cozonacii însiropaţi şi cozonacii cremoşi şi bineînţeles pasca cu brânză. Toate aceste produse sunt făcute după reţete româneş”, a declarat Aurel Popescu, președintele Rompan, potrivit Agerpres.

”Un cozonac de circa 700 de grame poate fi cumpărat în această perioadă cu circa 15-20 lei bucata, dar preţurile pot ajunge şi la 70-80 lei pe kilogram” , a menţionat reprezentatul industriei de morărit şi panificaţie.

În ceea ce priveşte preţul pâinii, preşedintele ROMPAN a subliniat că acesta s-a stabilizat, iar cel puţin până în toamna acestui an va rămâne nemodificat. Acesta a subliniat că nu estimează o ieftinire în contextul unui grâu mai ieftin care vine din Ucraina întrucât brutarii au lucrat prea mult în pierdere.

ROMPAN este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde peste 200 de societăţi din toate domeniile din industrie, cota de piaţă fiind de peste 60% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.