Câți lei a ajuns să coste un cozonac, la Târgul de Crăciun din Piața Constituției din București

Publicat: 25 12. 2023, 10:28

E Crăciunul, iar de pe mesele românilor nu poate să lipsească celebrul cozonac, însă acest desert iubit de toată lumea s-a scumpit destul de mult în ultima vreme.

La Târgul de Crăciun organizat în Piața Constituției din Capitală, prețurile sunt mult mai piperate decât în magazine.

Ei bine, dacă într-un supermarket din București, un kilogram de cozonac este aproximativ 25 de lei, la Târgul de Crăciun, prețul este de trei ori mai mare, după cum putem observa din imaginea de mai jos. Astfel, un cozonac de un kilogram costă 75 de lei, un preț considerat mare de bucureșteni.

Românii nu își mai permit să cumpere cozonac ca pe vremuri. Producătorii se tem că vor rămâne cu marfă nevândută

Puterea de cumpărare a românilor a scăzut semnificativ în ultimii ani, iar acest lucru se vede și în vânzările de cozonac.

Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, spune că oferta a rămas constantă, în jur de 7-7,5 milioane de cozonaci, însă cererea este în scădere.

Astfel, anul acesta, producătorii se tem că nu își vor putea vinde toată marfa.

„Oferta noastră cred că de data aceasta va fi mai mare decât cererea. Mi-e tare teamă că mai rămânem cu stocuri, pentru că simţim şi noi în piaţă că puterea de cumpărare a populaţiei a mai scăzut şi atunci vânzările merg mai lent. Nu mai cumpără cu căruţul, cumpără doar cu coşul sau nu mai cumpără cu coşul, ci ia cu mâna. Preţurile însă sunt la fel ca la Paşte. Nu avem modificări. Grâu este suficient în ţară, n-avem probleme de asigurare cu grâu, deci nici preţul nu vedem să mai crească”, a declarat Popescu pentru Agerpres.

Reprezentantul ROMPAN mai spune că exporturile de cozonac merg destul de bine, 10% din producție ajungând peste hotare.

Prețurile sunt variate, în funcție de sortimentul de cozonac. Potrivit sursei citate, prețurile sunt cuprinse între 12 și 80 de lei per kilogram, în funcție de umplutură.

Sursa foto: GÂNDUL