Ce este norul „OZN” care a dat peste cap liniștea orașului Câmpulung Muscel. „Zici că e un portal”

Publicat: 22 12. 2023, 16:00
Ce este norul „OZN” care a dat peste cap liniștea orașului Câmpulung Muscel / Sursa FOTO: ziaruldinmuscel.ro

Liniștea orașului Câmpulung Muscel a fost dată peste cap de un nor „OZN” apărut pe cer. Oamenii s-au mirat de forma acestuia, mulți comentând aprins pe Facebook pe marginea norului care a apărut pe cer.

„Zici că e un portal”, a comentat cineva, completat de alte persoane care au avut aceeași părere.

Muscelenii, speriați de un nor lenticular

În fapt, vorbim despre un simplu nor lenticular, dar căruia i se mai spune, de fapt, și „nor OZN” și asta tocmai datorită asemănării sale cu un obiect zburător neidentificat.

Nor Ozn / Sursa FOTO: facebook.com/ilie.laurasimona

Cert este că locuitorii din Câmpulung Muscel s-au speriat când au văzut pe cer, în 17 decembrie, acest „OZN” noros. Spectaculosul fenomen ceresc a avut loc la apusul soarelui.

Mulți și-au făcut semnul crucii, alții s-au grăbit să fotografieze cerul, iar în paralel pe Facebook au început să curgă mesajele. Comentariile, care mai de care mai aprinse, au variat, unii fiind de părere că vorbim despre un „portal” spre o altă lume.

Specialiștii în meteorologie spun, însă, că deasupra orașului Câmpulung Muscel nu a fost vorba de așa ceva. Ce au văzut oamenii a fost un nor lenticular, numit şi nor „OZN” datorită asemănării sale cu un astfel de obiect zburător – norul lenticular are forma farfurii. Sau a unei lentile convergente, de unde și denumirea sa oficială.

Norii lenticulari, specifici zonelor montane

În lumea științifică sunt cunoscuți drept altocumulus lenticularis. De obicei, acești nori se formează atunci când temperatura aerului scade, iar picăturile de umezeală sunt împinse pe o pantă abruptă de vântul și curenții de aer puternici, arată Pro TV.

Mai mult, norii lenticulari sunt specifici zonelor montane, de aceea oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze de vederea unor astfel de imagini.

Pe Facebook, acolo unde comentariile s-au aprins, câțiva români au spus că astfel de nori „OZN” au apărut și la Sinaia.

Fenomenul norilor lenticulari apare de obicei în zonele montane, iar formarea lor depinde de condițiile de mediu și cele atmosferice întâlnite, cum ar fi vântul, presiune atmosferică, umiditatea și temperaturile existente în acel moment.