Ce sunt detectivii privaţi şi ce activităţi pot desfăşura aceştia

Publicat: 31 08. 2021, 10:43
Actualizat: 31 08. 2021, 12:38
Ce sunt detectivii privaţi şi ce activităţi pot desfăşura aceştia

La modul general, un detectiv cauta şi descoperă detalii şi situaţii complexe, conectează detalii minore, ca piesele unui puzzle, pentru a dezvălui povestea completă şi, la final, pentru a descoperi adevărul. Există patru tipuri de detectivi: de poliţie, detectivi privaţi, de omucideri şi detectivi criminalişti.

Detectivii privaţi sunt persoane inteligente, care au urmat mai multe cursuri de instruire profesională specializate, în urma cărora aceştia au învăţat cum să analizeze mai multe tipuri de informaţii şi să elaboreze strategii pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă, pentru a păstra confidenţială personalitatea atât a lor, cât şi a clienţilor.

Ce abilităţi trebuie să aibă detectivi?

Deşi cel mai des sunt solicitaţi de persoane fizice sau juridice, pentru a descoperi adevăruri ascunse sau secrete delicate, aceştia sunt uneori solicitaţi chiar şi de guvern sau de agenţii private pentru a descoperi acte şi infracţiuni rău intenţionate în societate. Astfel că în timpul acestor misiuni speciale, aceştia pot primi imunitate de la guvern.

Fiind consideraţi consultanţi în securitate privată, aceşti detectivi pricepuţi au ca principale competente care la conferă succes în orice acţiune două criterii: abilităţile logice şi înţelegerea soluţiilor alternative. Datorită gândirii critice şi a instrumentelor de investigaţie foarte variate, aceştia au capacitatea de a duce la bun sfârşit, cu succes, orice misiune.

Totuşi, nu oricine are toate calităţile necesare, comportamentul şi pregătirea de a desfăşura această activitate, de a asculta, analiza şi sintetiza foarte multe informaţii. De aceea este necesară o pregătire profesională prealabilă, dar şi o înclinaţie naturală a individului către această meserie.

În plus, o altă abilitate necesară meseriei de detectiv este aceea de a oferi conlocutorului încredere de a spune informaţiile pe care le ştie.

Ce pot face detectivii?

O parte dintre activităţile pe care le desfăşoară un detectiv sunt: urmărirea criminalităţii cibernetice, găsirea persoanelor dispărute, recuperarea bunurilor pierdute sau furate, diligenta investigativă, etc.

Într-o definiţie mai largă, însă, acesta cauta şi adună informaţii. Pentru asta s-a pregătit foarte mult timp: să înveţe cum să caute, unde să caute şi ce anume să vadă. Dar această activitate este una care poate dura mult timp şi care implică întâlnirea cu mulţi oameni. Astfel că detectivul trebuie să aibă răbdare, o atenţie foarte mare şi abilitatea de a pune întrebări astfel încât să primească răspunsul pe care îl caută.

De asemenea, un detectiv privat oferă consultanta în momentul în care se stabilesc obiectivele cazului, clientul prezentându-i detalii şi documente cu ajutorul cărora profesionistul să îşi facă o idee despre caz. Prin urmare, un astfel de detectiv studiază şi documente, atât de la clienţi, cât şi de la diferite instituţii şi arhive, iar pentru asta acesta trebuie să aibă capacitatea de sinteză din totalitatea informaţiilor obţinute doar pe cele utile cazului sau.

Totuşi, clienţii care apelează la serviciile unui detectiv Bucuresti trebuie să ştie că acesta accepta doar cauze legale, drepte şi morale, activităţi precum ascultarea telefonului unei persoane sau spargerea contului de e-mail sunt acţiuni din afara legii, considerate atac la siguranţa naţională.