Ce sunt ouăle cu două gălbenușuri, de fapt? Iată motivul pentru care se întâmplă această „anomalie”, potrivit cercetătorilor.
Ați întâlnit vreodată ouăle cu două gălbenușuri, însă nu știați ce reprezintă această „anomalie”? Este un fenomen care a fost luat în „vizor” de cercetători și pentru care ar exista o explicație. Cele mai multe dintre ouă conțin un singur gălbenuș, însă există probabilitate ca găinile să producă și ouă cu gălbenuș dublu.
Ouă cu două gălbenușuri pot apărea, de exemplu, în cazul găinilor care depun ouăle în ferme și sunt stimulate cu diverse substanțe hrănitoare și hormoni. La o distanță de doar câteva ore, găinile tinere și cele aflate în stadiul de maximă producție pot avea capacitatea de a produce ovocite duble.
Ouă cu două gălbenușuri
Organismul formează coaja de calciu în jurul ovocitelor și apar gălbenușurile duble. Această „anomalie” poate apărea și în cazul găinilor din gospodări, în perioada primăverii, când traversează schimbări hormonale puternice, arată Fanatik.
Ce spun specialiștii despre ouăle cu gălbenuș dublu? Potrivit lor, acest tip de ou ar fi mai nutritiv decât cel care are un singur gălbenuș. Ar conține o cantitate dublă de minerale și proteine, dar și a vitaminelor A, D, E, K și cele din gama B. Specialiștii mai susțin că ouăle cu 2 gălbenușuri au dublu colesterol (circa 400 mg).
De aceste ouă cu gălbenuș dublu se leagă și câteva superstiții. De pildă, se spune că un asemenea ou nu ar trebui consumate de persoanele însărcinate, pentru a nu avea gemeni. De altfel, unele persoane care găseau gălbenuș dublu susțineau că poate fi un semn de bogăție.
Câte ouă avem voie să mâncăm, cel mult, într-o singură zi. Majoritatea românilor exagerează de Paște
Din ce este făcută, de fapt, vopseaua de ouă Carmin. Majoritatea gospodinelor o folosesc de Paște