Câte ouă este recomandat să consumi zilnic pe durata Paștelui? Medicii avertizează că dacă o persoană consumă excesiv ouă, poate să aibă probleme grave de sănătate: riscuri de ateroscleroză.
Totodată, persoanele care sunt diagnosticate cu boli de ficat sau au colesterol ridicat, trebuie să limiteze consumul la maxim 5 ouă pe săptămână. Ouăle, de regulă, sunt un aliment sănătos, o sursă importantă de calciu, proteine și vitamine. Însă, un ou conține aproximativ 220 de miligrame e colesterol.
Copiii pot consuma și șase ouă pe săptămână, fiindcă ei au nevoie de mai multe lipide, potrivit Sfatul Medicului.
:format(webp):quality(80)/https://www.gandul.ro/wp-content/uploads/2025/04/oua-galbenus-1280x964.jpg)
Avantajele consumului de ouă
- Consumul moderat de ouă contribuie la creșterea puterii de concentrare și la dezvoltarea armonioasă a creierului datorită unui nutrient esențial numit colină;
- Contribuie la asigurarea energiei pentru organism;
- De asemenea, este mai indicat să consumăm ouăle fierte decât să le prăjim sau să le facem omletă pentru că proteinele din gălbenuș previn la apariția cheagurilor de sânge;
- Este indicat să mănânci ouăle fierte moi pentru că se digeră în maximum 5 minute.
Dezavantajele consumului de ouă
- Ouăle infectate cu bacterii pot provoca probleme de sănătate grave: salmoneloză, toxiinfecții alimentare complexe;
- Ouăle crude, consumate ca atare sau din conținutul maionezelor, înghețatelor, prăjiturilor, pot duce la infestarea cu salmonella;
- Indigestie de la ouăle fierte tare.
Citește și: Ce trebuie să pui în apa în care fierbi ouăle de Paște. Așa păstrezi coaja intactă
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ...
vezi toate
articolele