Ce vor face clienții ENEL din România după ce activele companiei au fost vândute firmei elene PPC

Publicat: 09 03. 2023, 14:06
Actualizat: 09 03. 2023, 14:08
Sursa foto: Shutterstock

Enel a vândut activele deținute în România companiei Public Power Corporation S.A. (PPC), în schimbul a 1,26 miliarde de euro.

După această tranzacție, mii de români se întreabă ce vor face și dacă contractul semnat cu Enel va suferi modificări. Compania italiană vine cu precizări, pentru a-și liniști clienții.

”Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta partenerii și clienții finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți”, precizează Enel.

Mai mult decât atât, deși activele au fost vândute companiei grecești, clientul are în continuare drepturi, iar schimbarea nu îl afectează. Așadar, furnizorul are obligația să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, în cazul emiterii facturii cu întârziere, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare. De asemenea, clientul are dreptul să fie informat cu privire la consumul real de energie electrică şi la costurile reale, suficient de frecvent, astfel încât să aibă posibilitatea să îşi regularizeze propriul consum de energie electrică.

Clientul are dreptul să beneficieze de eşalonarea la plată a facturii curente, fără penalități, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi. De asemenea, are dreptul să i se notifice în mod corespunzător orice intenţie de modificare a condiţiilor/clauzelor contractuale.

Totodată, clientul final are dreptul să încheie contracte de energie electrică la preţuri dinamice, cu condiţia să aibă un sistem de contorizare inteligentă, iar furnizorul are obligația de a deține o pagină de internet prin care pune la dispoziţia clientului final prin acces parolat, gratuit, în timp real şi securizat informații esențiale la datele proprii privind valoarea facturilor emise și istoricul de consum aferent locului de consum propriu, transmiterea indexului autocitit, transmiterea și gestionarea solicitărilor/reclamațiilor, respectiv un ghid cu explicaţii privind elementele din conţinutul modelului de factură de energie electrică utilizat în relaţia cu clienţii, conform regulamentului ANRE.

Afacerea dintre Grupul Enel și PCC S.A. se va finaliza în trimestrul al treilea din 2023

Afacerea între Grupul Enel și PCC S.A. se va finaliza în trimestrul al treilea din 2023. Într-un comunicat de presă, Enel anunț că are în plan să se concentreze pe 6 ţări ţintă, cu potenţial ridicat de creştere.

Enel S.p.A. a semnat astăzi (n.r. – miercuri, 8 martie) cu firma greacă Public Power Corporation S.A. (PPC) un acord pentru vânzarea tuturor participaţiilor deţinute de către Grupul Enel în România. Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni). În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail”, anunţă compania italiană, potrivit corriere.it.