Cel mai mic preț din piață a crescut. Cât vom plăti pe gaze de la 1 aprilie 2022?

Publicat: 11 03. 2022, 13:59
Actualizat: 11 03. 2022, 14:35
Sursa foto: Shutterstock

Factura la gaze pentru un apartament, mediu, de 50 metri pătrați, pentru două persoane, ar urma să fie, în aprilie, de peste cinci ori mai mare decât în aceeeși lună a anului trecut, conform specialiștilor Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță. De la acea dată, oficial – dacă autoritățile nu iau o nouă decizie – încetează aplicablitatea măsurilor de ajutor pentru susținerea populației, instituțiilor și companiilor, respectiv plafonarea prețului și compensarea facturilor la gaze naturale și energie electrică.

 Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a făcut o estimare a costurilor cu gaze ale populației și companiilor, din aprilie, pe baza ofertelor din piață, în contextul în care, conform prevederilro actuale, schema de ajutor se încheie la 31 martie.

„În spațiul public a apărut ieri, «pe surse» că de la 1 aprilie 2022 nu se va mai aplica nici un fel de măsuri pentru consumatorii de gaze până în noiembrie 2022, deoarce «oricum vine vara». Dincolo de modul în care s-a șters cu buretele peste inițiativele și măsurile propuse de către diverse entități în cadrul Comitetului Interministerial pentru Energie de la Guvernul României, care nici măcar nu au fost discutate, apare evidentă sintagma «ciocu mic, noi suntem la putere»”, comentează Dumitru Chisăliță.

Impactul în facturi

Potrivit specialistului, urmare a acestor informații „pe surse” de la Ministerul Energiei, prețul celei mai bune oferte de pe comparatorul ANRE  a crescut cu 19%, de joi până vineri, astfel că vineri cel mai mic preț în piață este 747 lei/MWh (TVA inclus). Cel mai mare preț ofertat în piață pe comparatorul ANRE este de aproximativ 3 ori mai mare, respectiv 2.184 lei/MWh (TVA inclus).

Astfel, valoarea facturilor medii din această vară pentru un consumator casnic – care anul trecut până în noiembrie 2021 a achitat 136,85 lei/MWh (TVA inclus), iar de la 1 aprilie 2022 urmează să achite cel mai mic preț din piață 747 lei/MWh (TVA inclus) – este cuprinsă în tabel:

De precizat că există clienți casnici care începând cu data de 1 ianuarie 2022 au un preț la gaze de peste 1000 lei/MWh și care în momentul de față achită doar 310 lei/MWh urmare a plafonării, dar de la 1 aprilie 2022 vor achita prețul din contract, adică 1.000 lei/MWh.

Specialistul a făcut această analiză și pentru o fabrică de pâine considerând o producție similară cu cea din anul 2021. Anul trecut până în luna septembrie 2021 a achitat un preț de 127,33 lei/MWh (TVA inclus), din luna octombrie a achitat 440,3 lei/MWh (TVA inclus), iar în prezent are deja un preț de 1043,78 lei/MWh (TVA inclus), care de la 1 aprilie 2022 nu va mai fi plafonat.

„Ne aflăm într-o situație de criză energetică, aprofundată de situația conflictului din Rusia, ne propunem să eficientizăm consumul de gaze, dar nu să închidem definitiv această țară. România are soluții pentru a trece această criză, dar acestea trebuie să fie și aplicate: Planul de Măsuri de Urgență Energetică”, a conchis Dumitru Chisăliță.