Cifre extrem de îngrijorătoare! Câte clădiri din București s-ar prăbuși la un cutremur ca cel din 1977

Publicat: 05 03. 2024, 08:42

Cutremurul din 4 martie 1977 a fost unul dintre cele mai devastatoare seisme din istoria României, numai în Capitală au murit atunci peste 1500 de persoane. 

Cum a putut fi posibil un asemenea dezastru? Se pare că dup cutremurul masiv din 1940, sute de clădiri au rămas neconsolidate, iar când a lovit sesimul din 1977, s-a produs o adevărată tragedie.

”În 1977 cutremurul ne-a prins cu aprox 300-400 de clădiri care fuseseră grav afectate în ’40 și lăsate nereparate și din ele au căzut 30. În ziua de azi avem câteva mii de clădiri, peste 2000 de clădirii care au fost foarte afectate în 1977 și care au fost lăsate nereparate, neconsolidate zeci de ani. Dacă aplicăm același procent, obținem câteva sute de clădiri care ar putea colapsa. Putem să vorbim despre o tragedie de proporții, poate de 10 ori mai mare decât în 1977”, spune Matei Sumbasacu, fondator Re:Rise, potrivit observatornews.ro.

”Având acest scor pentru clădiri, putem să creionăm un plan la nivel de Bucureşti cu privire la prioritizarea clădirilor în funcţie de vulnerabilitatea seismică. Până când nu vom face evaluarea vizuală rapidă pur și simplu lucrăm pe principiul primul venit, primul servit”, Răzvan Munteanu, director AMCCRS.

Seismologii avertizează că un cutremur de proporții poate avea loc oricând. ”Un cutremur ar putea avea loc oricând, în 100 de ani aproape sigur o să mai fie un cutremur major în Vrancea”, explică Dragoş Toma, seismolog.

Cifrele oficiale spun că 7 din 10 români sunt vulnerabili în caz de cutremur, iar şase din 10 clădiri s-ar putea prăbuşi.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

  • Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
  • Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
  • Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
  • În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.