Cine a fost Mona Lisa în viața reală. Adevărata poveste a femeii din celebrul tablou al lui Leonardo Da Vinci

Publicat: 15 07. 2022, 16:47
Sursa FOTO: Captură NBC

Au existat mai multe teorii despre cine ar putea fi persoana care se află în spatele celebrei picturi a lui Leonardo da Vinci, Monalisa. Astfel, de-a lungul timpului mai mulți istorici au venit cu diverse răspunsuri despre cine credeau că ar fi fost în realitate Mona Lisa. Cel mai obișnuit răspuns este că Mona Lisa reprezintă un portret al Lisei Gherardini din viața reală, care s-a născut la 15 iunie 1479, în Via Maggio, Republica Florența și a murit la 15 iulie 1542.

Lisa Gherardini era soția unui negustor florentin pe nume Francesco del Giocondo. Unii istorici au totuși păreri diferite despre cine este persoana reprezentată în celebra operă de artă.

Unii cred că Mona Lisa nu este deloc o persoană reală, ci că este mai degrabă o ființă imaginară creată de Leonardo da Vinci sau un portret care, de fapt, reprezintă mai multe femei. În timp ce, alții cred că este vorba chiar despre un autoportret al lui da Vinci.

Chiar dacă există teorii despre cine este persoana din faimosul tablou cu zâmbet subtil, Lisa Gherardini este cea mai populară teorie. Opera de artă, care a devenit una dintre cele mai faimoase picturi din lume, poate fi găsită la Muzeul Luvru din Paris, fiind expusă acolo încă din 1804.

De ce Mona Lisa nu are sprâncene?

Mona Lisa are, de fapt, (sau a avut) sprâncene care nu mai sunt vizibile în tablou. Un inginer parizian pe nume Pascal Cotte, care a făcut un studiu aprofundat al picturii, a spus că femeia din tablou avea la un moment dat atât  gene, cât și sprâncene, dar cu timpul, acestea nu au mai devenit vizibile. Cotte a spus că scanările de 240 de megapixeli efectuate pe tablou arată urme a ceea ce a fost odinioară sprânceana ei stângă, potrivit unui articol publicat în New York Post

Ce se ascunde în Mona Lisa? 

Același inginer care a descoperit sprâncenele Mona Lisei a mai făcut o altă descoperire interesantă sub popularul tablou. Cotte a creat o cameră cu tehnologie Lumiere capabilă să identifice liniile de cărbune în unele zone ale picturii. Reprezentanții muzeului Luvru i-au permis lui Cotte să facă scanări fotografice ale Mona Lisei. El și-a publicat descoperirile în Journal of Cultural Heritage în august 2020. Camera sa a folosit metoda de amplificare a stratului (LAM) pentru a detecta lumina care a fost reflectată pe 13 lungimi de undă. În termeni mai simpli, această metodă i-a permis să vadă mici detalii ascunse sub tablou, care nu erau vizibile cu ochiul liber. 

Cotte a descoperit că Leonardo da Vinci a folosit tehnica „splovero” atunci când a creat pictura, ceea ce înseamnă transferarea schițelor timpurii ale picturii pe o pânză făcând găuri în exteriorul schiței. El a descoperit că desenul de dedesubt al picturii arată o siluetă diferită de ceea ce este prezentat în tablou.  În cele din urmă, a descoperit un mic ac de păr plasat chiar deasupra capului Mona Lisei, pe care l-a găsit deosebit de interesant pentru că la acea vreme nu exista o coafură tipică pentru femeile din Florența. Astfel. el crede că acest detaliu face aluzie la ideea că pictura nu este un portret așa cum cred mulți, ci mai degrabă un tablou cu o „femeie ireală, ca o zeiță”. 

De câte ori a fost vandalizată Mona Lisa? 

Mona Lisa a fost vandalizată de cinci ori, prima dată cunoscută datând din 1956, iar cea mai recentă fiind în 2022.

În 1956, Mona Lisa a fost atacată nu o dată, ci de două ori. Mai întâi, cineva a aruncat acid pe ea și a lovit părțile inferioare ale tabloului. În același an, o piatră a fost aruncată în Mona Lisa. Din fericire, tabloul fusese pus în spatele geamului. 

În 1974, Mona Lisa a fost expusă la Muzeul Național din Tokyo, unde o femeie a pulverizat pe partea de sus a tabloului vopsea roșie. 

În 2009, pictura Mona Lisa a fost lovită din nou, de data aceasta nu de o piatră, ci de o ceașcă de ceai, iar în 2022 un bărbat de 36 de ani, care era îmbrăcat în femeie și se afla într-un scaun cu rotile, a aruncat cu o prăjitură în Mona Lisa, în timp ce protesta în franceză față de schimbările climatice.  

În 1911, înainte ca toate aceste incidente să aibă loc, Mona Lisa a fost furată de Vincenzo Peruggia care a ascuns tabloul într-un dulap de la Luvru și l-a furat noaptea după închiderea muzeului. Acesta a încercat să vândă opera de artă doi ani mai târziu, dar a fost prins. 

Cine a aruncat cu acid pe tabloul Mona Lisei? 

Acidul aruncat asupra Mona Lisei a fost una dintre cele cinci ori în care tabloul a fost vandalizat. Nu se știe cine a aruncat acidul asupra celebrului tablou. Cert este că în 1956, după acest incident, reprezentanții muzeului a plasat pictura în spatele unui geam pentru protecție suplimentară.