Consilier al președintelui Joe Biden: ”Vladimir Putin se apropie de momentul în care va utiliza gazul natural ca armă politică în criza energetică a Europei”

Consilier al președintelui Joe Biden: ”Vladimir Putin se apropie de momentul în care va utiliza gazul natural ca armă politică în criza energetică a Europei”
Amos Hochstein | Foto - Departamentul de Stat SUA

Amos Hochstein este consilier pentru securitate energetică globală al președintelui american Joe Biden, iar în ultima perioadă a tras mai multe semnale de alarmă referitoare la mutările pe care Vladimir Putin ar putea să le facă în criza energetică europeană.

Luni, 25 octombrie, Hochstein a atras atenția, în timpul unui briefing de presă online desfășurat la Departamentul de Stat American, că Rusia se apropie de momentul în care ar putea utiliza gazul natural ca o ”armă politică” în această criză energetică.

Consilierul american a fost întrebat, direct, dacă o astfel de ipoteză trebuie luată în calcul – ”Rusia folosește în prezent energia ca armă împotriva Europei?”, răspunzând că, din punctul său de vedere, ”ne apropiem de această linie”.

”Ei bine, cred că asta este – cea mai grea întrebare despre utilizarea energiei ca armă este unul dintre acele lucruri în care o știi când o vezi. Cred că ne apropiem de această linie. Dacă Rusia are într-adevăr gaz de furnizat și alege să nu facă acest lucru și o va face doar dacă Europa acceptă alte cereri care nu au nicio legătură, atunci este greu de argumentat că nu este. Cred că Germania trebuie să acorde atenție acestui lucru și știu că acesta este un sezon politic complicat în Germania și eu însumi am trecut prin tranziții în SUA, așa că știu că procesul de formare a guvernului este un efort atotcuprinzător”, a declarat consilierul pentru securitate energetică globală al președintelui american Joe Biden.

”Ne aflăm într-o criză energetică globală și în Europa, care se manifestă în special în penuria de gaze naturale. Vedem prețuri la gaze naturale în Europa pe care nu le-am văzut – pe care nu le-am văzut niciodată”

Amos Hochstein

Amos Hochstein: ”Germania trebuie să obțină clarificări semnificative de la ruși”

Consilierul președintelui american consideră că este o perioadă critică, în acest moment, iar Germania ar trebui să obțină ”clarificări” din partea Rusiei, înaintea sezonului rece, în legătură cu Nord Stream 2, anticipând că – înainte de luna martie – această analiză nu va fi pe masa Comisiei Europene.

”Dar cred că ne aflăm într-o lună critică în acest moment, deoarece stăm la sfârșitul lunii octombrie, spre noiembrie, când începe sezonul de încălzire, unde Germania trebuie să obțină clarificări semnificative de la ruși și să le clarifice și cred că acest lucru este important, să clarifice că procesul de aprobare a reglementărilor care a fost subliniat de autoritatea de reglementare și de guvernul german că va dura nu mai puțin de patru luni pentru a-l revizui, și asta nu înainte de 8 ianuarie. (…) Vor fi două luni pentru ca Comisia Europeană să opineze cu privire la legalitate și la faptul că această conductă aderă la cel de-al treilea pachet energetic și la directiva privind gazele. Asta va dura încă două luni. Deci, înainte de martie, Nord Stream 2 nu este pe masă”, anticipează Amos Hochstein.

Rusia, singurul furnizor care poate face cu adevărat o mare diferenţă

Amos Hochstein spune că preţurile gazelor naturale în Europa au crescut, însă nu doar din cauza evenimentelor regionale, ci şi din cauza unui sezon secetos pe care îl traversează China. Urmarea este o reducere a producţiei hidroenergetice, crescând, astfel, concurenţa globală pentru gazele naturale.

Cu toate acestea, a mai transmis consilierul președintelui american, este adevărat că o serie de factori au condus la această criză a gazelor europene, dar Rusia este, totuși, cel mai bine plasată pentru a sprijini Europa.

”Nu există nicio îndoială în mintea mea, iar (n.red. – IEA, Agenţia Internaţională pentru Energie) a validat că singurul furnizor care poate face cu adevărat o mare diferenţă pentru securitatea energetică europeană în acest moment, pentru această iarnă, este Rusia”, a concluzionat Hochstein.

Hochstein a mai afirmat, în timpul briefingului, că Rusia ar putea mări producţia de gaze naturale şi chiar ar trebui să o facă rapid prin conductele existente.

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Generalul Ben Hodges laudă România pentru „cel mai recent exemplu de contribuție la apărarea...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
A murit iubitul tenismenei Aryna Sabalenka! S-a stins din viață subit la doar 42 de...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Lovitură uriașă pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Anunțul a fost făcut astăzi, 19...
Instanțele cântăresc azi cine e președintele PMP și decid ce se întâmplă cu Forța Dreptei
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Filmarea autentică cu Kate Middleton și printul William după acuzațiile de infidelitate la adresa prințului...
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci...
De ce dăm vina pe victime?