Un consilier american avertizează că „viețile europenilor sunt în joc” în criza gazului

Un consilier american avertizează că „viețile europenilor sunt în joc” în criza gazului
Nord Stream / Sursă Foto: Wikimedia.org
Publicat: 12/09/2021, 20:04

Un consilier senior din domeniul energiei din SUA a avertizat că Europa este „expusă riscului de viață” în această iarnă, întrucât continentul se îndreaptă către un sezon cu rezerve reduse de gaze și aprovizionare cu potențial redus.

Amos Hochstein, consilier principal pentru securitatea energetică la Departamentul de Stat al lui Joe Biden, a declarat că Rusia „are un deficit de aprovizionare pe piață comparativ cu oferta tradițională”, care a contribuit la înregistrarea unor prețuri ridicate.

„Dacă este o iarnă foarte rece până în ianuarie și februarie, este posibil să rămânem fără provizii ”, a declarat pentru Financial Times, precizând că Europa se bazează pe Rusia pentru fluxul său de energie. El a subliniat îngrijorările SUA cu privire la acest lucru: „Acesta nu sunt doar niște jocuri geopolitice. Viața oamenilor este în joc ”.

Hochstein, un veteran al Departamentului de Stat al administrației Barack Obama și fost consilier al vicepreședintelui de atunci Biden, a fost numit luna trecută cu accent imediat asupra atenuării riscurilor prezentate de gazoductul rus Nord Nord 2. Criticii spun că Kremlinul va folosi conducte pentru a ocoli Ucraina și a priva Ucraina de taxele de transport maritim, sporindu-și pârghia asupra aprovizionării cu energie a UE.

O conductă de 11 miliarde de dolari care transportă anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa este așteptată să fie funcțională până la sfârșitul anului. Oficialii ucraineni au acuzat Moscova că a redus în mod deliberat proviziile pentru a accelera certificarea NS2 cu autoritățile de reglementare europene. Acest proces este încă în desfășurare.

Gigantul energetic rus Gazprom a afirmat în mod constant că îndeplinește toate contractele pe termen lung cu cumpărătorii europeni, dar se confruntă cu critici potrivit cărora gazul suplimentar nu este disponibil atunci când aprovizionarea este restrânsă.

Vladimir Putin dă vina pe Comisia Europeană

Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că o creștere a prețurilor la gazele europene se datorează rezultatului „alecului inteligent” al Comisiei Europene, care a promovat prețurile „bazate pe piață”. Rusia domină oferta.

Alți factori sunt, de asemenea, înăsprirea pieței, inclusiv scăderea din acest an a producției interne europene din cauza pandemiei coronavirusului, cererii crescute de gaze pentru cărbune foarte poluat și cererii asiatice pentru încărcătura de gaze naturale lichefiate.

Directori de energie avertizează că prețurile ar putea rămâne ridicate în timpul iernii , până când pot fi necesare unele industrii mari consumatoare de energie limită.

SUA s-a opus mult timp NS2, dar administrația Biden a cerut sancționarea Berlinului dacă „își armează” conducta împotriva Ucrainei și a altor aliați.  Administrația Biden a ridicat anterior sancțiunile asupra operatorului de conducte deținute de Gazprom, Nord Stream 2AG.

Citește și: Angela Merkel, discuții cu Joe Biden despre Nord Stream 2. Cancelarul spune că negocierile sunt „pe drumul cel bun”

Statele Unite au fost cel mai puternic susținător al Ucrainei într-o confruntare cu Moscova de când Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, dar Kiev s-a opus unui acord SUA-Germania în iulie care a permis finalizarea proiectului Nord Stream 2 de 11 miliarde de dolari.

În timpul vizitei sale la Kiev, Hochstein s-a întâlnit cu autoritățile ucrainene pentru a pune în aplicare un acord SUA-Germania într-un mod care să răspundă acestor preocupări, dar a convins Gazprom să extindă acordul de transport de gaze prin Ucraina după 2024.  Rușii vor fi de acord să extindă transportul de gaze prin Ucraina „, a spus Hochstein. Kiev susține că Rusia a blocat prelungirea acordului de tranzit.

Hochstein a vizitat Ucraina și Polonia, care au criticat, de asemenea, acordul SUA-Germania în iulie, „pentru a vorbi și a le oferi reasigurări”, a spus el pe marginea summitului Strategiei Europene de la Yalta (DA).

Hochstein a declarat că Statele Unite cred că Rusia a „armat gazul natural de ani de zile”, dar nu a putut spune că Moscova a tăiat în mod deliberat aprovizionarea cu gaz în ultimele luni.

Ucraina dorește oprirea Nord Stream 2. În caz contrar, Ucraina a cerut Washingtonului și Berlinului să prezinte garanții specifice privind protejarea intereselor Kievului.

Actualul acord de tranzit al Ucrainei cu Rusia expiră în 2024. Moscova nu și-a asumat un angajament ferm privind extinderea acestuia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului