Vladimir Putin: ”Dezvoltarea militară a Ucrainei, cu sprijinul Occidentului, reprezintă o amenințare pentru Rusia”

Vladimir Putin: ”Dezvoltarea militară a Ucrainei, cu sprijinul Occidentului, reprezintă o amenințare pentru Rusia”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin | Foto – Profimedia Images
Publicat: 22/10/2021, 11:37

Vladimir Putin consideră că o dezvoltare militară a Ucrainei, cu sprijin din partea Occidentului, ar reprezenta o amenințare indiscutabilă pentru Rusia. Declarația președintelui rus a fost făcută în cursul unei întâlniri pe care acesta a avut-o cu jurnalişti şi experţi ruşi şi străini în timpul reuniunii Clubului de Discuţii de la Valdai.

Reacția lui Vladimir Putin reprezintă, de fapt, o luare rapidă de poziție după ce șeful Pentagonului – Lloyd Austin – a vizitat Kievul, în această săptămână, manifestându-și sprijinul pentru Ucraina și încurajând demersurile de aderare la NATO.

Președintele rus a declarat, în timpul reuniunii Clubului de Discuții de la Valdai, că – indiferent dacă Ucraina va adera sau nu la NATO -, interesele Rusiei sunt ”vizate”, atâta vreme cât există o dezvoltare militară susținută de Occident.

”O aderare oficială a Ucrainei la NATO s-ar putea să nu aibă loc, dar dezvoltarea militară a teritoriului său este deja în curs de desfăşurare. Aceasta reprezintă într-adevăr o ameninţare pentru Rusia. Suntem conştienţi”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Reuters.

În același timp, liderul de la Kremlin a avertizat că o aderare a Ucrainei NATO ar reprezenta ”o linie roșie pentru Moscova”.

SUA, cel mai puternic susținător al Ucrainei

Statele Unite ale Americii sunt cel mai puternic susținător al Ucrainei, după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014, și după izbucnirea – în același an – a unui război între separatiștii ruși și forțele guvernamentale din estul Ucrainei, război în care, potrivit autorităților ucrainene, și-au pierdut viața, până acum, 14.000 de oameni.

Vladimir Putin a mai declarat, la reuniunea Clubului de Discuții de la Valdai, că țările NATO se folosesc de pretextul deschiderii unor centre de antrenament pe teritoriul Ucrainei pentru a pregăti desfășurarea de rachete pe teritoriul acestei țări, ceea ce este un semnal de alarmă pentru Rusia, conform TASS.

”Mâine-poimâne ar putea apărea rachete lângă Harkov, ce ar trebui să facem atunci?”, a întrebat Vladimir Putin, retoric, repetând că apropierea infrastructurii militare a NATO – ca urmare a extinderii Alianței Nord-Atlantice – de frontierele Rusiei este o amenințare directă.

Rusia a anunţat, luni, suspendarea misiunii sale de reprezentare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi a misiunii NATO la Moscova, ca reacția la decizia NATO de a retrage acreditarea a opt membri ai misiunii ruse la sediul Alianţei, aceștia fiind acuzaţi de spionaj.

”În urma unor măsuri luate de NATO, condiţiile de bază pentru conlucrare nu mai sunt întrunite”, a declarat ministrul afacerilor externe rus Serghei Lavrov, precizând că aceste decizii vor intra în vigoare pe 1 noiembrie.

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase