Consiliul Europei: Bulgaria, nicio evoluție pentru îngrijirea persoanelor cu handicap mintal. Pacienții, legați de paturi sau loviţi cu bastoane

Publicat: 05 12. 2020, 00:04
Actualizat: 05 12. 2020, 00:08

Un raport al Consiliului Europei critică tratamentele abuzive realizate de 28 de instituții publice din Bulgaria asupra persoanelor cu handicap mintal şi bolnavilor psihici.

În următorii șase ani, autoritățile de la Sofia vor închide toate cele 28 de instituții specializate pentru cazarea persoanelor cu tulburări mintale și cu întârziere mintală. Acest lucru a fost anunțat în mod surprinzător vineri de către Procuratură.

Informațiile au venit la doar două zile după un raport intens al Comitetului împotriva torturii al Consiliului Europei, care a expus practicile medievale pentru tratarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală din țară, inclusiv lupte și înlănțuire.

Parchetul bulgar a confirmat într-un comunicat tratamentele abuzive denunţate în raportul publicat marţi de Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT). Printre tratamentele abuzive se numara  „violenţa exercitată de personal, plasarea în izolare, igiena precară şi mirosul de urină, folosirea de medicamente neautorizate”.

CPT al Consiliului Europei a deplâns în raportul de marţi lipsa progreselor în aspectele sesizate la ultima sa misiune din 2005, în afara unei uşoare îmbunătăţiri la nivelul condiţiilor de trai materiale.

Raportul Consiliului Europei se bazează pe vizitele experților la spitalele de psihiatrie de stat „St. Ivan Rilski ”din Kurilo, în satul Tsarev Brod și spitalul din Byala. Documentul dă impresia despre atitudinea barbară arătată în Bulgaria față de persoanele extrem de vulnerabile.

Spitalul de psihiatrie de stat „St. Ivan Rilski”

Pacienții, legați de paturi, loviţi cu bastoane, pumni și picioare

În document se specifică că pacienţii au fost legaţi de paturi şi loviţi cu bastoane sau că îngrijitorii i-au insultat pe rezidenţi ori chiar i-au lovit cu pumnii şi picioarele.

Bulgaria a fost criticată şi în 2018 de Asociaţia europeană de psihiatrie (EPA), care şi-a exprimat preocuparea faţă de izolarea şi lipsa activităţilor pentru rezidenţii acestor structuri, iar guvernul bulgar a iniţiat ulterior o strategie de reformă, care este în curs de adoptare în parlament.