Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește miercuri la Palatul Cotroceni. Care este principala temă de pe ordinea de zi

Publicat: 25 08. 2021, 08:53
Actualizat: 25 08. 2021, 09:12
Sursa foto: Administrația Prezidențială

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au fost convocați de președintele Klaus Iohannis pentru a discuta situația de securitate din Afganistan și immplicațiile acesteia pentru România.

Ședința CSAT este progamată să aibă loc la Palatul Cotroceni începând cu ora 16:00, potrivit Administrației Prezidențiale. Aceasta a fost convocată de președintele Klaus Iohannos marțea trecută, 17 august, într-un context foarte tensionat în Afganistan.

Evoluția evacuării românilor

La acea dată, 16 cetățeni români părăsiseră Afganistanul și 27 erau încă în zonă și erau încă în derulare procedurile pentru obținerea autorizației de survol pentru deplasarea avionului militar al Forțelor Aeriene Române la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români, așa cum dispusese președintele.

Președintele a luat decizia după ce premierul Florin Cîțu precizase că mai erau 35 de cetățeni români, pentru care i-a propus președintelui Klaus Iohannis să aprobe trimiterea unui avion pentru a fi aduși acasă, după ce Ministerul Afacerilor Externe ridicase la maximul nivelul de alertă în Afganistan.

În plus, premierul a precizat, vineri, că se va discuta în CSAT și despre cota de refugiați.  „În ceea ce priveşte o eventuală cotă de refugiaţi în România, aceste discuţii vor avea loc în primul rând la nivelul Comisiei, al Uniunii Europene şi după aceea vom discuta şi în România. Bineînţeles, vom discuta şi în şedinţa de CSAT de săptămâna viitoare”, a arătat premierul într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Între timp, 15 cetățeni români au fost aduși în țară, sâmbătă , cu aeronava militată a Forțelor Aeriene Române, după ce îi luase de pe aeroportul internațional din Kabul, cu opriri intermediare la Islamabad. Ulterior, duminică, Celula de criză interinstituțională, convocată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat că în acea zi a evacuat ultimul cetățean român care a solicitat sprijin pentru repatriere autorităților române a fost evacuat din Kabul și a ajuns în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan.

În 13 august, pe fondul deteriorării situației de securitate din Afganistan, Ministerul Afacerilor Externe a informat că a fost reevaluat și ridicat la maximum nivelul de alertă pentru acest stat (Părăsiți imediat țara) și a îndemnat cetățenii români să plece de urgență de pe teritoriul acestui stat și să evite orice deplasare în Afganistan. MAE avertiza din 13 august că evoluțiile de securitate se asociază cu un risc major de atentate teroriste și de confruntări armate.

În urma întâlnirii de vineri a miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, reprezentanții Alianței Nord-Atlantice au transmis că suspendă orice ajutor furnizat autorităților afgane.

Ultima ședință CSAT a avut loc pe 27 aprilie, când a fost analizată și aprobată redislocarea în România a contingentului militar din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliție.

Ceremonia organizată cu ocazia încheierii misiunii miliatarilor români în Afganistan s-a desfășurat pe 21 iulie. În cadrul acestei misiuni, cea mai lungă operațiune externă a Armatei Române în afara teritoriului național de după cel de-al Doilea Război Mondial, după cum a subliniat președintele, România a pierdut 27 de militari, iar 227 au fost răniți.