Controlul ANP la Penitenciarul Baia Mare confirmă comportamentul agresiv al directorului Horia Chiș față de angajați. El a fost destituit, în locul lui fiind pus adjunctul Mircea Spiridon

Publicat: 23 08. 2022, 12:26
Sursa foto: ANP

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat, printr-un comunicat de presă că, în urma finalizării verificărilor dispuse la Penitenciarul Baia Mare, conducerea Ministerului Justiției a luat act de confirmarea unor deficiențe pe linia activității manageriale a directorului de unitate și a luat, în data de 22 august, măsura revocării din funcția de conducere a acestuia, conform legislației în vigoare.

„Reiterăm opiniei publice faptul că Administrația Națională a Penitenciarelor manifestă toleranță zero în orice situație de încălcare a legislației sau a codului deontologic”, a transmis ANP.

Directorul Penitenciarului Baia Mare, comisar şef de poliție penitenciară Horia Chiș, a fost revocat din această funcție, pe care o deținea din noiembrie 2008. ca urmare a verificărilor realizate de o echipă multidisciplinară trimisă de ANP în urmă scandalului care a apărut în spațiul public privitor la agresiunea pe care această ar fi comis- o asupra unei angajate.

Care au fost acuzațiile

Controlul a fost demarat după ce directorul Horia Chiș a fost acuzat de angajată penitenciarului că a agresat-o fizic și a hărțuit- o sexual și moral timp de un an de zile. Ea a depus și o plângere penală, atașând la dosar expertiză medico- legală în urmă căreia s- a constatat că ar fi fost strânsă de gât și a primit șapte zile de îngrijiri medicale.

„La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost înregistrată pe circuit de soluționare o sesizare în care este semnalat un act de agresiune asupra unui polițist de penitenciare, angajat al Penitenciarului Baia-Mare. În acest sens, în vederea verificării aspectelor reclamate, conducerea A.N.P. a dispus cu celeritate efectuarea unui control inopinat de către o echipă multidisciplinară de specialiști, începând cu data de 05.07.2022, la nivelul acestei unități penitenciare. În funcție de rezultatele verificărilor, conducerea A.N.P. va dispune cu fermitate măsuri în consecință”, anunțau reprezentanții instituției, în 8 iulie.

Verificările specialiștilor de la ANP s- au axat pe aceste aspecte , dar au vizat și comportamentul directorului Horia Chiș vizavi de restul angajaților.

Contactat de Gândul, directorul general al ANP, Dan Halchin, a declarat că „acest control s- a axat pe atributul managerial al comunicării și relaționării acestuia cu personalul din subordine și, dincolo de sfera penală, care nu este atributul nostru, s- au descoperit mai multe deficiențe în maniera de conducere care a dus la uzura personalului, confirmând limbajul agresiv, nejustificat al domnului Chiș față de angajații care erau timorați”.

În urmă controlului, pe linie ierarhică, Ministerul Justiției a semnat revocarea comisarului șef de poliție penitenciară din funcția de șef al Penitenciarului Baia Mare, locul acestuia fiind preluat de directorul adjunct economico-administrativ Mircea Spiridon.

Istoria penitenciarului

Sursa foto: ANP

Potrivit prezentării de pe site-ul ANP, la venirea la putere a regimului comunist, între anii 1956-1959 s-au construit în zona numită „Valea Borcutului” 20 de barăci, cu o capacitate de 1000-1200 de deţinuţi, ca secţie a Penitenciarului Satu Mare. În 1960, colonia se mută pe actualul amplasament, tot ca secţie a penitenciarului Satu Mare, iar prin decret prezidenţial, în 1 octrombrie 1973, secţia Baia Mare devine Penitenciarul Baia Mare.

Se construieşte cu această ocazie clădirea actuală, îmbunătăţind spaţiul de detenţie cu instalaţie electrică, instalaţie de apă caldă, rece, înfiinţându-se cabinetul medical. În 31 iulie 1977, prin decret prezidenţial, Penitenciarul Baia Mare se desfiinţează, deţinuţii fiind transferaţi la alte penitenciare, iar nici trei ani mai târziu, la 1 aprilie1980, se reînfiinţează. În anul 1995, din iniţiativa personalului s-a construit în curtea penitenciarului o biserică de lemn, specific maramureşană.