Covrigul, exponentul perfect al creșterilor de preț. Cât de mult s-a scumpit acest aliment banal în ultimii ani

Publicat: 02 07. 2025, 19:46
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Covrigul este cea mai simplă masă. La covrigărie se opresc copii în drum spre școală, cei care lucrează la birou, în drum spre muncă și pensionarii după ce își fac cumpărăturile. Luând în considerare frecvența cu care este cumpărat, covrigul poate să devină exponentul perfect al creșterilor de preț. Cum a evoluat prețul acestui aliment simplu și ieftin.

Fiecare șoc din economie se vede la rafturile brutăriilor. În anii anteriori pandemiei, prețul covrigului era de aproximativ un leu. Criza generată de coronavirus și apoi escaladarea conflictului din Ucraina au dus la dublarea prețului. În anul 2022, pentru același covrig plăteam 2 lei. Acum, prețul este de aproximativ 2,5 lei, 150% mai mult față de cât era în 2019. Astfel că, prețul a urmat cursul costurilor, într-o permanentă creștere, potrivit Antena 3.

„La noi, una dintre măririle importante au fost măririle de salariu, după care a urmat materia primă și transportul, care au modificat majorarea prețului.”, a declarat Constantin Zaharia, administrator companie panificație.

Cu toate acestea, produsul rămâne reprezentativ pentru industria panificaţiei din România. Cele mai noi date arată că anual în România se vând aproximativ 500 de milioane de covrigi, ceea ce înseamnă 25 de covrigi pe persoană pe an.