FOTO-VIDEO | Craiova, devastată de cea mai puternică furtună din ultimii 30 de ani. Primarul orașului, Lia Olguța Vasilescu: „Nu mi-am închipuit că se poate întâmpla așa ceva”

Publicat: 03 07. 2022, 17:13
Actualizat: 03 07. 2022, 18:36

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă după-amiază, până la ora 18:00, cod roşu de furtună pentru şapte localităţi din judeţul Dolj, potrivit unor avertizări nowcasting. S-au înregistrat averse torenţiale, grindină, vijelie, frecvente descărcări electrice în localităţile Craiova, Podari, Şimnicu de Sus, Bucovăţ, Breasta, Malu Mare, Cârcea. În Craiova s-a înregistrat cea mai puternică furtună din ultimii 30 de ani, care a durat aproape o oră, mai precis 50 de minute.

În urma furtunii, peste 80 de apeluri anunțau la 112 inundații, stâlpi copaci căzuți pe carosabil sau autoturisme și acoperișuri smulse de vânt, locuitorii cerând ajutorul autorităților.

Tavanul unui hotel s-a prăbușit în preajma unui angajat, din cauza greutății apei, iar recepția altui hotel a fost inundată. Un număr 40 de autoturisme au fost distruse, dar – din fericire – nu s-au înregistrat victime.

Pentru gestionarea situațiilor apărute, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au intervenit cu toate forţele si mijlocele din dotare. Nici măcar duminică, la o zi dupa furtună, apele nu s-au retras din unele zone inundate, iar în unele locuri asfaltul a crăpat. Mai multe parcuri, inclusiv „Romanescu”, au fost închise.

Primarul Lia Olguța Vasilescu: „Niciodată Craiova nu am mai avut așa ceva”

Autoritățile spun că a fost cea mai gravă furtună din ultimii 30 de ani,  iar primarul municipiului Craiova, Olguța Vasilescu, a prezentat efectele calamităţilor.

„Ieri (sâmbătă-n.r.) am văzut pentru prima oară în viața mea cum arată un stâlp de beton retezat. Nu mi-am închipuit că se poate întâmpla așa ceva. Am avut sute de copaci care au fost, la fel, retezați. Toate parcurile sunt închise la ora actuală pentru că lucrăm în ele. Trebuie să descongestionăm aleile de copacii care sunt deja căzuți sau care sunt în pericol de prăbușire și, bineînțeles, că reprezintă un pericol și pentru cetățeni”, a spus edilul, la Antena 3.

Ea a precizat că echipele de dezafectare au lucrat până la ora 02:00 în întregul oraş, iar la 7 dimineaţa au revenit pe poziţii, prioritară fiind dezafectarea căilor de acces.

FOTO – Facebook

Cu privire la blocarea reţelelor de canalizare, Olguţa Vasilescu a declarat că infrastructura nu e configurată pentru un debit atât de mare cum a fost cel din timpul codului roşu.

„A fost o ploaie de peste 60 de litri de pe metru pătrat în condițiile în care toate conductele de canalizare din Europa, atenție, din Europa, nu doar din România, sunt dimensionate să preia 25 de litri pe metru pătrat. Deci era clar că nicio conductă de canalizare, indiferent din ce țară, nu ar fi făcut față torentelor care au fost ieri pe străzile Craiovei. Pentru că efectiv, când m-am uitat și eu la imagini mi-am dat seama că este exact ca și cum ar veni de pe versanții munților. Așa curgea apa pe unele străzi care erau mai în vale față de celelalte. E o situație foarte complicată cu care ne confruntăm deja a doua oară anul acesta și a treia oară în ultimii 2 ani de zile, asta înseamnă că sunt schimbări climatice masive, pentru că până acum niciodată Craiova nu am mai avut așa ceva”, a mai explicat edilul.

FOTO – Facebook