Criza medicilor de familie RISCĂ să arunce în aer sistemul de sănătate publică din România. Ce se va întâmpla în 2033

Publicat: 27 03. 2023, 13:13
Actualizat: 27 03. 2023, 15:00

Sistemul de sănătate publică din România este amenințat de riscul dispariției medicilor de familie. Avertismentul a fost lansat chiar de către președintele Colegiului Medicilor, care susține că, peste 10 ani, țara noastră ar putea intra într-un mare impas.

În prezent, mai bine de jumătate dintre medicii de familie aflați în activitate sunt trecuți de 60 de ani și se apropie de vârsta de pensionare.

Situație disperată la sate

Situația este cu adevărat disperată la sate, acolo unde sunt deja sute de localități fără medici de familie. Iar motivul este unul simplu – medicina de familie nu mai prezintă interes pentru tineri, iar dintre cei care optează pentru această ramură foarte puțini acceptă un loc de muncă în zonele rurale.

Riscul este ca, pe viitor, românii să piardă accesul la serviciile medicale.

În România activează la momentul actual aproximativ 10.000 de medici de familie, iar cei mai mulți sunt concentrați în marile orașe ale țării. Datele publice spun că în 420 de localități nu este niciun doctor care să ofere asistență.

Și, ca și cum asta n-ar fi destul, peste jumătate dintre medicii de familie au trecut de 60 de ani. În curând, ei se vor pensiona, iar sistemul de sănătate publică va fi lovit în plin, numeroase alte localități urmând a rămâne fără acces la servicii medicale.

Reprezentanții Colegiului Medicilor cer să fie găsite soluții urgente, mai cu seamă că pentru tineri medicina de familie nu mai prezintă așa mare interes. CNAS a propus un contract cadru și salarii mai mari pentru cei care aleg medicina de familie, scrie realitatea.net, dar chiar și așa situația rămâne disperată.

Mai bine de 4000 de medici au plecat din România în ultimii ani.