Cum explică dr. Beatrice Mahler scăderea cu o treime a cazurilor diagnosticate de TBC. “Frica a paralizat pacientul!”

Publicat: 24 03. 2021, 13:24
Actualizat: 06 04. 2021, 14:32
Cum explică dr. Beatrice Mahler scăderea cu o treime a cazurilor diagnosticate de TBC. “Frica a paralizat pacientul!”

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, a anunțat că unitățile medicale de profil au înregistrat o reducere cu mai mult de o treime a numărului de cazuri diagnosticate de TBC.

Dr. Beatrice Mahler este ferm convinsă că românii au în continuare probleme respiratorii, dar mulți evită să se mai prezinte la control în condițiile pandemiei de COVID-19.

Această scădere de 35% pe care o vedem acum în datele statistice – o scădere de 35% la cazurilor diagnosticate este una importantă şi dacă am fi într-un an care nu ar însemna pandemie ar fi un lucru peste aşteptările tuturor. Această scădere de 35% înseamnă pacienţi mai puţini în spitalele de pneumoftiziologie din România, înseamnă pacienţi mai puţin în dispensarele TB şi nu pentru că noi, pneumologii, nu am fost acolo şi nu suntem în continuare la locurile noastre, ci pentru că frica a paralizat tendinţa pacientului de a se adresa atunci când are o problemă respiratorie medicului pneumolog”, a declarat dr. Beatrice Mahler, potrivit Agerpres.

În România, numărul de cazuri diagnosticate de TBC au scăzut. Anunțul făcut de dr. Beatrice Mahler

Dr. Beatrice Mahler a subliniat că Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti a derulat un program de screening în care depistarea cazurilor de tuberculoză s-a dus către pacient, către grupurile vulnerabile, şi anume în zone rurale, pacienţi fără adăpost şi persoane utilizatoare de droguri.

Avem o reducere a numărului de pacienţi diagnosticaţi, în condiţiile în care România, prin Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’, a derulat un program de screening în care depistarea cazurilor de tuberculoză s-a dus către pacient, către grupurile vulnerabile, şi anume în zone rurale, pacienţi fără adăpost şi persoane utilizatoare de droguri.

În tot anul 2020, şi proiectul nostru de screening a avut dificultăţile lui, pentru că perioada de stare de urgenţă a însemnat suspendarea proiectului, pentru că după starea de urgenţă, când am reluat proiectul, intenţia noastră de a face screening TB a fost suprapusă cu frica de diagnostic a infecţiei cu SARS-COV-2, astfel că unele din echipele de screening au fost alungate din localităţile unde trebuiau să îşi facă screeningul, în alte localităţi oamenii au refuzat să vină la screening pentru că teama de izoletă şi de a pune diagnostic de COVID era mai mare decât ideea că vor beneficia de un consult şi de o investigaţie gratuită”, a mai explicat dr. Beatrice Mahler.