Cum justifică Boloș propunerea sa de combatere a evaziunii fiscale: A fost înțeleasă greșit/ E o tâmpenie asta cu delațiunea/ Este model american

Publicat: 23 11. 2023, 17:05
Actualizat: 23 11. 2023, 17:27
Sursa/ GOV

Propunerea lui Marcel Boloș potrivit căreia o parte din suma evazionată să fie întoarsă către denunțător a fost înțeleasă greșit, spune ministrul Finanțelor. Potrivit acestuia, scopul măsurii ar fi acela de a crea mecanisme viabile de avertizare a integrității fiscale anonime.

Marcel Boloș a fost înțeles greșit, spune acesta, atunci când a venit cu propunerea ca să se restituie o parte din contravaloarea faptei de evaziune fiscală celor care reclamă infracțiunea. Boloș spune că modelul este unul împrumutat din SUA și Germania. (detalii AICI)

S-a înțeles greșit ar fi vorba de turnător și delaționiști. Nu este vorba despre așa ceva. Este un model american și, dacă vreți, cu inspirație din modelul german, în care și-au pus în implementare-operaționalizare, mecanisme de avertizare a integrității fiscale anonime, în care statele au obținut mulți bani de pe urma acestor mecanisme. Este exclus, e o tâmpenie această chestiune cu delațiunea și cu turnătoria, a precizat Marcel Boloș, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Boloș a dat și exemplul Greciei, care utilizează un mecanism similar și a precizat că acesta ar fi un instrument serios care ar aduce banii necesari la bugetul de stat, mai ales în care se pune presiune pe finanțele publice să se găsească bani pentru cele două majorări de pensii de anul viitor.

„Eu îl văd ca un instrument extrem de serios pentru a cei care au astfel de informații. Dar, spre exemplu, în Grecia sunt sisteme informatice prin care poți verifica dacă bonul tău fiscal este emis de către o casă de marcat care este conectată la sistemul electronic național. Sau poți verifica dacă codul de bare al facturii este emis din sistemul electronic e-factura. Este un mecanism extraordinar care ajută statul și m-aș bucura îl putem implementa pentru ca prin toate aceste măsuri nu se creeze circuite paralele prin care noi, deși implementăm măsura de e-factură, totuși, în paralel sunt circuite care evită sau, rog, prin intermediul căreia se evită sistemul de e-factură, pentru ca apoi, odată cu aceasta, nu se plătească impozitele și taxele datorate bugetului”, a adăugat șeful de la finanțe.

Miercuri, Marcel Ciolacu a fost întrebat de propunerea colegului de Guvern, Marcel Boloș. Potrivit premierului, propunerea urmează a fi dezbătută în interiorul coaliției de guvernare, alături de partenerul Nicolae Ciucă. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Guvernul face rectificare bugetară prin intermediul fondului de rezervă/ Câți bani a scos Marcel Boloș din fondul de rezervă?

VIDEO | Iohannis, la finalul turneului: Strategia cu Africa nu poate să fie implementată prin corespondență