Cum se fac ouăle prăjite perfecte. Există câteva TRUCURI de care trebuie să ții cont

Publicat: 08 04. 2023, 23:20
Actualizat: 08 04. 2023, 23:23
FOTO - Caracter ilustrativ: Envato

Multă lume preferă ouă la micul dejun, fie prăjite, fierte sau omletă. Dar, dintre toate, puțini știu cum se prepară un ou ochi perfect.

Alege tigaia potrivită

Când vine vorba de ouă prăjite, alege o tigaie antiaderentă, chiar dacă – de obicei – au o durată de viață mai scurtă. Astfel, nu poți cumpăra una ieftină pe care să o înlocuiești o dată la câteva luni.

Dacă nu, poți folosi o tigaie din fontă sau inox, dar pune suficientă grăsime pentru a evita ca oul să se ardă sau să se lipească.

Untul este cea mai clasică alegere pentru prăjirea ouălor și probabil cea mai bună, iar dacă nu îți place… există mai multe opțiuni, scrie Libertatea.

Uleiul de măsline ar fi o alegere excelentă, care va adăuga o aromă deosebită și va oferi ouălor niște margini crocante, aurii și delicioase.

Totodată, uleiul vegetal funcționează bine, dar nu este de preferat. Iar dacă ai untură, ai dat lovitura.

Gătește ouăle, după preferințe

Unii preferă gălbenușurile moi, care curg în farfurie, alții gătesc ouăle pe ambele părți. Albușurile sunt gătite în ambele cazuri, dar diferența este că ouăle cu gălbenușurile tari se gătesc pe ambele părți, în timp ce cele cu gălbenuș moale, doar pe o parte.

Ouăle medii necesită doar timp de gătit mai scurt pe partea cu gălbenușul, astfel încât acesta să fie gătit pe jumătate.

Într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu, topește o lingură sau două de unt de calitate. Sparge oul în tigaie și gătește timp de 3 minute, sau până când albușul s-a închegat complet. Scoate oul prăjit din tigaie și presară sare și piper.

Ouă cu gălbenuș gătit mediu

Într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu, topește o lingură sau două de unt. Sparge oul în tigaie și gătește timp de 3 minute. Întoarce pentru câteva secunde oul pe cealaltă parte și scoate-l din tigaie.

Ou prăjit cu gălbenușul tare

Într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu, topește o lingură sau două de unt. Sparge oul în tigaie și gătește timp de 3 minute. Întoarce-l pe cealaltă parte și mai gătește 2-3 minute, apoi scoate oul prăjit din tigaie, pune sare și piper și servește.

Când consumi ouă crude sau ușor fierte, nu uita să depozitezi ouăle în siguranță într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi frigiderul.