A fost din nou cutremur în România. Seismul a avut loc sâmbătă dimineața

Publicat: 12 11. 2022, 09:39

Un cutremur cu magnitudinea 2,6 a avut loc sâmbătă dimineață în judeţul Buzău. Seismul a fost la ora 6.05 în zona seismică Vrancea, județul Buzău, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut loc la adâncimea de 113 km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 64 km E de Brașov, 90 km N de Ploiești, 102 km S de Bacău, 129 km V de Galați, 131 km NV de Brăila, 143 km N de București, 155 km NE de Pitești, 177 km E de Sibiu, 185 km SV de Iași și 208km N de Ruse, conform sursei citate.

Cel mai puternic cutremur din 2022

Cel mai mare cutremur din 2022 a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter (după corecția făcută de INFP) și s-a produs luni, 3 noiembrie. S-a resimțit în mai multe orașe din România, dar și în Bulgaria și Ucraina.

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, a prezis că un cutremur de peste 7 grade pe Richter, asemănător celui din martie 1977, va avea loc în jurul anului 2040.

„Va fi un cutremur în jurul anului 2040, cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mărmureanu,

INFP: În orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 pe Richter în Vrancea

În orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 pe Richter în Vrancea, afirmă specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP). Ei spun că există și o explicație pentru care sunt atât de multe seisme în această zonă.

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km, conform INFP.

„Şi această zonă nu este singură în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv. Pe ce se bazează aceste afirmaţii? Principala dovadă e reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până în prezent şi de efectele lor”, transmite sursa citată.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.

Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).

Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.

În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.