Dan Halchin, favoritul PNL și al fostului ministru al Justiției, Raluca Prună, a fost numit șef la ANP. În lumea penitenciarelor este un personaj foarte controversat

Publicat: 02 04. 2021, 15:55
Actualizat: 02 04. 2021, 16:11
Comisarul șef de poliție penitenciară Dan Halchin este noul director general ANP

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) are, începând de astăzi, un nou director general. În urma concursului organizat de Ministerul Justiției, desfășurat în perioada 29-30 martie, Dan Halchin – director al Penitenciarului Aiud – a obținut nota 8.10.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul ANP, Dan Halchin este comisar șef de poliție penitenciară și are 42 de ani. Contracandidații acestuia pentru ocuparea funcției de director general au fost Cătălin Luncașu, director Baza Aprovizionare, Gospodărire şi Reparaţii (BAGR), Geo Burcu, director Direcția Prevenirea Criminalităţii în mediul Penitenciar și Georgică Alexeev, director al Penitenciarului Timișoara, iar concursul a constat din două probe.

Surse GÂNDUL.RO spun că noul director general al ANP este un personaj controversat, fiind vizat de mai multe plângeri depuse de deținuți din cauza modului ”abuziv” în care se comportă.

”Acest nou director al penitenciarelor este un personaj foarte controversat în sistem și, de-a lungul timpului, mulți deținuți au făcut plângeri vizavi de modul abuziv în care acesta se comportă”, dezvăluie surse ANP. Însă Dan Halchin a fost și este sprijinit constant de PNL, fiind, potrivit acelorași surse, și ”preferatul” fostului ministru al Justiției, Raluca Prună. ”Halchin are puternică susținere PNL-istă și a fost favoritul fostului ministru al Justiției, Raluca Prună, care l-a ridicat pe vremea ei în scaunul de adjunct ANP. Azi a ajuns, iată, pe scaunul de șef plin”, mai spun sursele noastre.

Atribuțiile postului de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor

  • conduce întreaga activitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor și o reprezintă în raporturile cu Ministerul Justiției și cu alte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, cu alte autorități, instituții publice și organizații centrale și locale, precum și cu persoane juridice și fizice din țară și din străinătate, în limita competențelor stabilite de ministerul justiției;
  • emite decizii şi instrucţiuni în domeniul de activitate, precum și decizii şi instrucţiuni cu caracter normativ, pentru aplicarea în mod unitar în sistemul administrației penitenciare, a prevederilor privind obiectivele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
  • îndeplinește calitatea de ordonator secundar de credite, calitate care poate fi delegată în condițiile legii.

”Candidații nemulțumiți de rezultatele probelor de concurs pot contesta nota la una sau la ambele probe, în termen de 2 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor; contestaţiile se soluţionează de comisia de contestaţii prin analizarea înregistrării audio-video a probelor susținute de candidat, conform baremelor de evaluare şi notare definitive, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a acestora. Dacă în urma soluţionării contestaţiei formulate nota la una dintre probele de concurs se modifică, în plus sau în minus, contestaţia se admite”, se mai precizează pe site-ul ANP.