COVID-19 bântuie prin închisorile din România! Ce se întâmplă în penitenciarul unde se află Liviu Dragnea (CIFRE ÎN EXCLUSIVITATE)

COVID-19 bântuie prin închisorile din România! Ce se întâmplă în penitenciarul unde se află Liviu Dragnea (CIFRE ÎN EXCLUSIVITATE)
COVID-19 bântuie prin închisorile din România! Ce se întâmplă, de fapt, în penitenciarul unde se află Liviu Dragnea (CIFRE ÎN EXCLUSIVITATE)
Publicat: 17/07/2020, 16:54
Actualizat: 17/07/2020, 16:58

În ultima perioadă, România se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cauzate de noul coronavirus. Epidemiologii avertizează că nerespectarea măsurilor de protecție poate avea ca rezultat o depășire a tuturor predicțiilor făcute până acum. Azi, autoritățile au raportat încă un record negativ – 799 de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore -, iar în acest context dificil totul se desfășoară ca pe un ”front de luptă” unde ”ucigașul nevăzut” nu se predă. GÂNDUL.RO a aflat situația reală la nivelul penitenciarelor din România, în criza coronavirusului, și o prezintă în exclusivitate.

Medicii se află, de la începutul pandemiei, în prima linie a acestui front, cercetătorii încearcă descoperirea unui vaccin-minune care să învingă coronavirusului, iar fiecare instituție ia măsuri specifice care să limitează răspândirea infecției. În acest scenariu alarmant se poziționează și Administrația Națională a Penitenciarelor, iar GÂNDUL.RO a obținut ”situația la zi” a infecțiilor cu noul coronavirus, atât în ceea ce privește cadrele din penitenciare, cât și deținuții.

În exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, reprezentanții ANP au transmis această situație, defalcată pe penitenciare. Astfel, de la începutul pandemiei de coronavirus, 57 de cadre ANP au fost infectate cu noul coronavirus, 36 dintre acestea vindecându-se și reluându-și, acum, activitatea. Trebuie menționat și că, până astăzi, niciun deținut din penitenciarele României nu a fost infectat oficial cu COVID-19.

Penitenciarul Jilava, cele mai multe infecții cu noul coronavirus

Din informațiile transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor rezultă că penitenciarul Jilava are numărul cel mai mare de infecții – 9 -, iar la spitalul-penitenciar Jilava sunt 5 pacienți infectați.

La Giurgiu sunt 5 cadre confirmate cu noul coronavirus, iar la Vaslui au fost raportate 4 cazuri. Celelalte penitenciare din România au raportat 1, 2 sau 3 cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar situația la zi – prezentată mai jos – este sugestivă la momentul actual.

  • CD Craiova – 1
  • Aiud – 1
  • Arad – 2
  • Botoșani – 2
  • Brăila – 1
  • Jilava – 9
  • Rahova – 2
  • Codlea – 1
  • CT- Poarta Albă – 2
  • Craiova – 2
  • Focșani – 2
  • Galați – 2
  • Gherla – 3
  • Giurgiu – 5
  • Iași – 3
  • Margineni – 3
  • Miercurea Ciuc – 1
  • Mioveni – 1
  • Târgu Jiu – 1
  • Targu-Mureș – 2
  • Vaslui – 4
  • Spital-Dej – 1
  • Spital Jilava – 5
  • Spital Rahova – 1

”Cei de la spitalele penitenciar sunt angajați de pe diverse sectoare, nu sunt cadre medicale”, precizează reprezentanții ANP, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO.

Penitenciarul Jilava ocupă primul loc în ceea ce privește numărul infecțiilor cu noul coronavirus

Penitenciarul Rahova. Liviu Dragnea, aflat sub amenințarea infecției cu COVID-19

La penitenciarul Rahova, acolo unde este încarcerat Liviu Dragnea, fostul lider PSD, au fost raportate, până acum, 2 cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar la Spitalul-Penitenciar Rahova un singur caz.

Joi, printr-un comunicat, ANP a confirmat că un angajat al penitenciarului a fost infectat cu noul coronavirus, acesta atribuții în sectorul administrativ.

„Acesta a exercitat atribuții de serviciu în sectorul administrativ, cu purtarea, în permanență, a echipamentului de protecție. Administraţia locului de deţinere aplică recomandările Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti şi măsurile de intervenţie stabilite la nivel de sistem”, s-a menționat în respectivul comunicat.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, raportate la Penitenciarul Rahova, acolo unde este deținut și fostul lider PSD, Liviu Dragnea

Verificări efectuate în 26 de penitenciare din ţară

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat că a dispus și au fost efectuate verificări în 26 de penitenciare din ţară cu privire la respectarea măsurilor împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor, controalele au fost desfășurate în perioada 04-05.07.2020.

Pentru asigurarea unui management funcţional pe linia implementării măsurilor de prevenţie impuse de răspândirea virusului SARS-CoV-2, precum şi pentru identificarea unor potenţiale vulnerabilităţi şi remedierea lor, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a dispus efectuarea de verificări, în intervalul 04-05.07.2020, în 26 de unităţi subordonate”, se arată în comunicat.

Verificările au vizată aplicarea normelor care privesc accesul în locul de deţinere, efectuarea triajului epidemiologic, respectarea măsurilor igienico-sanitare, dotarea corespunzătoare cu echipamente de protecţie – atât a angajaţilor, cât şi a deţinuţilor.

ANP, măsuri luate în criza coronavirusului

Conform ANP, la nivelul întregului sistem penitenciar se menţine aplicarea Planului de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii şi răspândirii infecţiei cu COVID-19 în rândul personalului şi al persoanelor private de libertate.

Purtarea echipamentului de protecţie şi păstrarea distanţei de siguranţă în activităţile care presupun interacţiune se implementează în continuare, administraţiile locurilor de deţinere promovând conduita de prevenţie asumată de la debutul contextului epidemiologic.

ANP mai precizează că ”misiunile specifice se realizează în condiţii optime, fără disfuncţionalităţi”, iar starea de spirit în rândul persoanelor private de libertate este corespunzătoare.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”