Daniel Tudorache, desființarea SIIJ și ”garanțiile” care însoțesc proiectul de lege: ”Nu au nicio legătură cu statul de drept”

Publicat: 24 03. 2021, 15:25
Actualizat: 24 03. 2021, 15:32
Daniel Tudorache, desființarea SIIJ și ”garanțiile” care însoțesc proiectul de lege: ”Nu au nicio legătură cu statul de drept”

Astăzi, deputații au votat proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Au fost înregistrate 171 de voturi „pentru” și 136 „contra”. Acest proiect a fost adoptat cu amendamentul potrivit căruia magistrații vor putea fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM, iar acum va merge către Senat, camera decizională.

Eventuala desființare a SIIJ a suscită, în continuare, un interes ”aprins”, iar fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache – deputat PSD – scrie în mediul online că acest proiect controversat de lege a trecut, în Camera Deputaților, cu doar 4 voturi.

”Proiectul de lege pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a trecut la o diferență de doar patru voturi! Deși peste 1.000 de judecători și procurori au semnat memoriul ”Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate”, Camera Deputaților a dat astăzi un vot pentru desființarea SIIJ”, notează deputatul PSD pe pagina sa de socializare.

Mai mult, Daniel Tudorache anticipează efecte negative, după desființarea SIIJ, cu atât mai mult cu cât doar Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) va putea să îi trimită în judecată pe ”procurorii și judecătorii corupți”, ceea ce ar reprezenta ridicarea acestora ”deasupra legii”.

”Dacă și în Senat se va vota la fel, iar Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție va fi desființată, atunci doar CSM va mai putea să trimită în judecată procurorii sau judecătorii corupți sau care comit alte infracțiuni. Practic, îi va ridica pe aceștia din urmă deasupra legii, oferindu-le imunitate”, mai scrie deputatul Daniel Tudorache.

Daniel Tudorache: ”Ce contează toate aceste lucruri atunci când este vorba despre a scoate basma curată pe magistrații infractori, care au dosare la SIIJ?”

În ceea ce privește ”garanțiile” care ar însoți acest proiect de lege prin care SIIJ urmează să fie desființată, Daniel Tudorache consideră că ele ”nu au nicio legătură cu statul de drept”, iar ”binecuvântarea” CSM poate fi interpretată ca o ”superimunitate”

”Garanțiile care însoțesc proiectul legii de desființare a SIIJ nu au nicio legătură cu statul de drept. Practic, condiționarea trimiterii în judecată a magistraților care comit infracțiuni, mai ales de corupție, de „binecuvântarea” Consiliului Suprem al Magistraturii este văzută, chiar de cei 1.000 de procurori și judecători care au semnat memoriul, ca o „superimunitate”, acordată neconstituțional, și care va scădea încrederea publică în actul de justiție.

Dar, ce contează toate aceste lucruri atunci când este vorba despre a scoate basma curată pe magistrații infractori, care au dosare la SIIJ? Mai ales că mulți dintre ei au slujit și încă slujesc „sistemul”, încheie Daniel Tudorache postarea de pe pagina sa de socializare.