Plângere penală și un milion de euro daune cerute de familia unei paciente care a murit în TIR-ul groazei de la Spitalul Victor Babeș (EXCLUSIV)

Plângere penală și un milion de euro daune cerute de familia unei paciente care a murit în TIR-ul groazei de la Spitalul Victor Babeș (EXCLUSIV)
Sursa: MEDIAFAX FOTO/Dani Amariei
Publicat: 31/05/2021, 15:36
Actualizat: 31/05/2021, 15:41

Soțul, fiica și nepoata uneia dintre cele trei femei decedate în TIR-ul ATI de la Spitalul ”Victor Babeș” din București au depus plângere penală la Parchetul Judecătoriei Sector 3 în care cer cercetarea și sancționarea pentru ucidere din culpă în formă agravată a unității sanitare, a Ministerului Sănătății, Primăriei Sectorului 3 și Primăriei Capitalei, precum și daune morale de un milion de euro. 

Aceasta este prima plângere penală depusă de familia uneia dintre victimele din TIR-ul ATI din curtea Spitalului ”Victor Babeș”.

”Și în acest caz, daunele se ridică la un milion de euro, fiind replicată plângerea ca în cazul Piatra Neamț si altele. Surpriza plângerii o reprezintă multitudinea de posibili subiecți ce ar putea fi trași la răspundere”, spune avocatul Adrian Cuculis.

Dosarul este separat de ancheta începută pe 12 aprilie la Parchetul Tribunalului București, în care se fac cercetări in rem pentru ucidere din culpă.

În acțiunea depusă la Parchet, obținută de Gândul, se arată că femeia fusese confirmată cu COVID-19 pe 5 aprilie 2021, împreună cu soțul său, cu fiica și nepoata ei. Două zile mai târziu, pe 7 mai, fiica femeii a chemat ambulanța, prin apel la 112. Echipajul de la ambulanță a decis, după consultarea femeii și a soțului ei, să îi ducă la spital. Femeia a ajuns la Spitalul ”Victor Babeș”, fiind internată într-un salon, iar soțul ei a fost dus la Spitalul Județean Ilfov, pentru că la ”Victor Babeș” nu mai erau locuri libere în saloanele pentru bărbații cu COVID-19.

Următoarele două zile, femeia i-a spus soțului, fiicei și nepoatei, la telefon, că se simte mai bine. Pe 10 aprilie, fiica femeii și nepoata acesteia au ajuns și ele la Spitalul ”Victor Babeș”, din cauza agravării stării de sănătate.

În dimineața zilei de 11 aprilie, femeia internată în salon a fost mutată în TIR-ul ATI din curtea spitalului, pentru că starea ei s-a degradat și avea nevoie de mască de oxigen. După ce a fost mutată în unitatea mobilă de terapie intensivă, femeia nu a mai putut comunica cu familia. O colegă de salon a sunat la fiica femeii și i-a spus că mama ei ”nu mai poate să vorbească pentru ca nu are forță”.

O zi mai târziu, pe 12 aprilie, în jurul orei 20.30, fiica femeii a fost sunată de o persoană de la spital și anunțată că aceasta a murit.

La acel moment, fiica și nepoata femeii erau internate la Spitalul Victor Babeș, iar soțul acesteia era la Spitalul Județean Ilfov.

Familia femeii acuză acum mai multe instituții de ucidere din culpă, pentru că ”nu au fost respectate dispozițiile legale și măsurile de prevedere pentru exercițiul unei profesii prin punerea în funcțiune a unei instalații defectuoase, neverificate, nereparate și fără mentenanță corespunzătoare și conectarea unor persoane dependente de oxigen la această instalație”.

”Făptuitorii au dovedit neglijență în exercitarea atribuțiilor și respectarea obligațiilor prevăzute pe toată perioada îngrijirii pacientului, dar și înainte prin neverificarea dispozitivelor folosite în Spitalul Victor Babeș, aceasta conducând către deces, în condiții violente, prin lipsirea acesteia de oxigen”, se arată în plângerea penală depusă la Parchet.

Familia femeii susține că ere obligația conducerii spitalului să se asigure de buna funcționare și să asigure mentenanță și reparații corespunzătoare la instalația de oxigen, în condițiile în care aceasta este folosită foarte des în contextul pandemiei COVID-19, fiind vitală pentru un număr foarte mare de pacienți.

”Fapta de ucidere din culpă a fost săvârșită de către făptuitori prin omisiune, aceasta fiind reprezentată de omisiunea de a aplica un tratament corespunzător persoanei vătămate, cauzând decesul acestuia, prin omisiunea de a asigura asistență medicală corespunzătoare și punerea în funcțiune a unor dispozitive necorespunzătoare de care depindea viața pacienților dar și prin neefectuarea  controalelor periodice corespunzătoare de către autoritățile publice centrale și locale precum și de Ministerul Sănătății, ceea ce a permis producerea unei situații de criza și lipsirea pacienților de oxigen”, acuză familia pacientei.

Daune de un milion de euro

Familia pacientei decedate solicită și daune de un milion de euro, de la cei care vor fi găsiți vinovați, dar și de la mai multe instituții pe care le consideră ”responsabile civilmente” – Ministerul Sănătății, Spitalul ”Victor Babeș”, Primăria Sectorului 3 și Primăria București.

Daunele sunt cerute pentru ”prejudiciul moral inestimabil suferit în urma infracțiunilor săvârșite de către făptuitori”.

Familia pacientei decedate solicită ”tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de decesul defunctei, la Spitalul Matei Balș, ca urmare a rămânerii acesteia fără oxigen”.

Avocatul familiei a mai solicitat în acțiunea depusă la Parchetul Judecătoriei Sector 3 să i se aducă la cunoștință în timp util pentru a putea fi prezent la orice act de urmărire penală din dosar.

Anchetă pentru ucidere din culpă la Tribunalul București 

Pe 12 aprilie, trei paciente dintre cei opt bolnavi internați cu COVID-19 în secția mobilă de terapie intensivă a Spitalul „Victor Babeș” au decedat în urma unei defecțiuni la instalația cu oxigen. Ceilalți cinci pacienți au fost transferați la alte spitale COVID. Pacientele care au murit aveau vârstele de 66, 74 și 84 ani, iar decesele au survenit în intervalul 17:30 – 18:10, potrivit unor surse judiciare.

Cele trei paciente au murit din cauza insuficienței respiratorii acute, ca urmare a privării de oxigen timp îndelungat, au stabilit medicii legiști.

Decesele celor trei paciente de la Spitalul „Victor Babeș” sunt cercetate de procurorii Parchetului Tribunalului București, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Anchetatorii trebuie să stabilească dacă au fost respectate toate procedurile pentru punerea în funcțiune a aparatelor din unitatea mobilă ATI din curtea spitalului, dar și cum s-a comunicat în urma avariei produse la ventilatoarele din container, din cauza presiunii prea mari. Expertizele informatice și tehnice sunt realizate de specialiștii Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), dar și alte instituții aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Una dintre ipotezele cercetate de anchetatori este că, din greșeală, o persoană a crescut presiunea din instalația de oxigen și în urma manevrei ar fi dus la blocarea ventilatoarelor.

Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că persoana respectivă era acolo pentru a repara o mufă la un ventilator care nu încărca, iar medicul de gardă ar fi anunțat că presiunea ventilatoarelor este foarte înaltă.


Citește și:

Ventilatoarele morții de la ”Victor Babeș”, cumpărate pe filiera fiului unui fost general din Servicii. Familia lui Sebastian Vlădescu este doar ”vârful icebergului” în această afacere! | EXCLUSIV

DSU confirmă dezvăluirile Gândul și contrazice firma Medist: Ventilatoarele morții din TIR-ul de la ”Victor Babeș” nu sunt cumpărate de la societatea familiei fostului ministru Vlădescu (EXCLUSIV)

Explicațiile unui specialist după defecțiunea de la ventilatoarele TIR-ului ATI de la „Victor Babeș”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată