DSU confirmă dezvăluirile Gândul și contrazice firma Medist: Ventilatoarele morții din TIR-ul de la ”Victor Babeș” nu sunt cumpărate de la societatea familiei fostului ministru Vlădescu (EXCLUSIV)

DSU confirmă dezvăluirile Gândul și contrazice firma Medist: Ventilatoarele morții din TIR-ul de la ”Victor Babeș” nu sunt cumpărate de la societatea familiei fostului ministru Vlădescu (EXCLUSIV)
DSU, despre ventilatoarele de la Victor Babeș. Sursă foto: colaj GÂNDUL
Publicat: 30/04/2021, 09:00

Ventilatoarele din TIR-ul ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, unde trei paciente cu COVID-19 au murit după o defecțiune la instalația de oxigen, nu au fost cumpărate de la Medist SRL, firma deținută de familia fostului ministru Sebastian Vlădescu, ci de la o altă firmă, cu șase zile înainte de intrarea în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. Ele au ajuns la IGSU, pentru stocurile de intervenție la dezastre, și în aprilie 2021 au fost puse în unitatea mobilă de terapie intensivă din curtea spitalului. 

Informațiile au fost comunicate – la solicitarea Gândul, transmisă Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate – de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) – Direcția Generală Urgențe Medicale, și ele confirmă dezvăluirile făcute recent, în care am arătat care a fost de fapt filiera achiziției acestor ventilatoare, legătura ducând până la fiul unui fost general din Serivicii.

  • Ventilatoare mecanice care au provocat tragedia de la Spitalul ”Victor Babeș” au fost aduse în România de Medist SRL.
  • Pentru că nu reușea să le vândă, Medist SRL a luat legătura cu fiul generalului care controlează piața din punctul de vedere al relațiilor.
  • Firma a preluat ventilatoarele de la Medist SRL și le-a dat către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), stabilind și un preț care să-i aducă profit în urma acestei ”vămuiri”– aproape 2 milioane de euro.
  • Acordul cadru a fost semnat pe 10 martie 2020, cu două firme, pentru 100 de ventilatoare Hamilton și 100 de ventilatoare Zoll.
  • Ventilatoare Zoll au fost folosite pentru TIR-ul ATI de la Spitalul ”Victor Babeș”. Ventilatoarele erau noi când au fost preluate de la IGSU pentru unitatea mobilă de terapie intensivă din curtea spitalului.
Citește AICI despre încrengăturile de interese și licitațiile câștigate ”în culise” pentru ventilatoarele care au ajuns în TIR-ul ATI de la Spitalul ”Victor Babeș”. 
În răspunsul pentru GÂNDUL.RO, Direcția Generală Urgențe Medicale din cadrul DSU arată că procedura de anchiziție a ventilatoarelor „a fost desfășurată de ONAC și finalizată prin încheierea, pe 10 martie 2020, a acordului cadru cu doi furnizori:
  • Alpha Medical SRL  – pentru ventilatoare Hamilton;
  • Brains M&A Consulting SRL – pentru ventilatoare Zoll, cum erau și cele din unitatea mobilă de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș”.

Cele două firme au fost alese din ofertele depuse de nouă societăți.

Ventilatoarele au fost recepționate în două tranșe, respectiv 100 de bucăți în data de 17.06.2020 și 100 bucăți în data de 25.06.2020.
Răspunsul Direcției Generale Urgențe Medicale din DSU

Pe 16 martie 2020, IGSU, în baza acordului cadru, IGSU a încheiat un contract subsecvent cu firma Brains M&A Consulting SRL, pentru cele 100 de ventilatoare Zoll.

De altfel, IGSU a fost primul beneficiar al ventilatoarelor, achiziționate pentru a reface stocurile de intervenție la dezastre, se precizează în răspunsul primit de Gândul.

La momentul echipării tir-ului de terapie intensivă mobilă din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, ventilatoare ZOLL erau noi.
Răspunsul Direcției Generale Urgențe Medicale din DSU

Ventilatoarele luate de la firma Brains M&A Consulting SRL, care au ajuns în TIR-ul de la Spitalul ”Victor Babeș”, au fost achiziționate, spune Direcția Generală Urgențe Medicale, pentru:

  • tratamentul pacienților infectați COVID-19, iar ulterior, pentru uzul în secțiile ATI;
  • asigurarea stocurilor de urgență medicală.

Redăm integral răspunsul de la Direcția Generală Urgențe Medicale din cadrul DSU

Informațiile transmise de Direcția din DSU, pentru GÂNDUL.RO, contrazic anunțul făcut într-un comunicat de presă de către reprezentanții Medist SRL, după tragedia de la Spitalul ”Victor Babeș”. Potrivit acestora, firma Medist a livrat toate ventilatoarele către spital și, mai mult, a asigurat și serviciile de mentenanță.

Două puncte esențiale în acest scenariu încheiat prin moartea a trei paciente:

  • livrarea ventilatoarelor
  • asigurarea mentenanței ventilatoarelor

Medist SRL a transmis, după decesul celor trei paciente, că potrivit cercetărilor preliminare, ”ventilatoarele livrate de către compania noastră nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametrii normali”.

În ceea ce privește mentenanța, contractul ar fi fost încheiat între Medist SRL și DSU, iar oxigenul era livrat de Linde România. Conectarea între oxigenul furnizat de Linde și ventilatoarele furnizate de Medist era efectuată printr-un dispozitiv propriu al TIR-ului special pentru bolnavii COVID-19, cumpărat de la o companie din Turcia.

Medist SRL este controlată de familia fostului ministru al Finațelor Sebastian Vlădescu, unul dintre cei trimiși în judecată de DNA pentru ”luare de mită și trafic de influență” în dosarul privind reabilitarea căii ferate București-Constanța. Firma este deținută de fiul acestuia, Alexandru Sebastian Vlădescu, și de ex-soția fostului demnitar, Carmen Vlădescu. Împreună, aceștia controlează 50,5% din părțile sociale, iar alți doi acționari semnificativi sunt Ionel Manole, cu 34%, și Florin Gheorghe Coica, cu 8%.

Medist SRL este una dintre firmele câștigătoare în timpul pandemiei de coronavirus, anul trecut înregistrând o cifră de afaceri de 65 milioane de lei. Firma, înființată în 2015, a avut 87 de angajați și un profit de 6,4 milioane de lei.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Brains M&A Consulting este deținută de Florin-Mircea Creangă (55%) și Paul-Alexandru Mihai (45%). Societatea figurează în anul 2020 cu șase angajați și cu o cifră de afaceri de 46.341.360 lei, comparativ cu anul 2019 când a înregistrat aproximativ 30 milioane lei cifra de afaceri, potrivit firme.ro,

Florin Creangă a fost asociat până în 2013 în firma Denimed Cleaning cu Alexandru Octavian Grumaz, fiul generalului STS Alexandru Grumaz, fost prim-adjunct al directorului STS.

Despre contractul obținut de firma Brains M&A Consulting de la stat, în valoare de peste 2,2 milioane de euro (cu TVA) pentru achiziția de ventilatoare mecanice necesare în criza coronavirusului a scris, în martie 2020, G4Media.

Anchetă pentru ucidere din culpă în cazul tragediei din TIR-UL ATI

Trei femei internate în stare gravă, cu COVID-19, au murit în 12 aprilie, după ce alimentarea cu oxigen din unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din București s-a oprit.

În TIR-ul ATI se aflau, la momentul respectiv, 8 pacienți, cei cinci supraviețuitori fiind duși în alte spitale din București. Din primele informații, anchetatorii au stabilit că ventilatoarele au înregistrat o creștere a presiunii de peste 6 bari, ceea ce a provocat blocarea lor.

Decesele celor trei paciente de la Spitalul „Victor Babeș” sunt cercetate de către procurorii Parchetului Tribunalului București, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping