De ce bate VÂNTUL în piețele din Capitală. Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva! „Unde sunt colegii? În concediu”

Publicat: 09 02. 2024, 20:42
Foto: shutterstock

Fermierii sunt dezamăgiți de numărul mic de clienți și nu mai dau buzna cu marfă în piețe.

În celebra Piață Obor din București, un sfert din tarabele disponibile sunt goale, așa cum nu se întâmplă nici măcar pe timp de iarnă.

Administratorii încearcă să convingă producătorii să vină, dar oamenii spun că sunt descurajați de proceduri și de lipsa clienților.

Piața Obor este mai goală ca oricând. Într-un colț, în loc de fructe și legume, tarabele sunt ticsite cu pânze, scrie stirileprotv.ro.

În ultimele luni, o femeie n-a avut noroc de colegi de stand. „N-a vrut nimeni să rămână aici, sunt doar eu. Uite, mai schimb o vorbă cu vecina de acolo, când e la piață. E departe, dar țip la ea, țip la ea… Luminița, vezi că, uite, mă întreabă clientul… Ea are leuștean verde, eu uscat. Luminița, ai leuștean verde? Da, zice, am. Și trimit clientul la ea”

În Piața Obor sunt 150 de locuri libere pentru producători și societăți, din cele 450 disponibile.

Imaginați-vă că, acum câțiva ani, în aceeași perioadă a anului, astfel de tarabe acoperite în lipsă de producători erau undeva la 20 în toată piața.

Șirurile lungi de tarabe cu marfă au devenit acum mici insule cu multe alei. Producătorii nu mai sunt încântați să-și vândă marfa.

„Unde sunt colegii? În concediu”, spune un comerciant.

„Eu sunt refugiată, domnișoară, aici. Unde sunt? N-au mai venit, că nu e vânzare. De 50 de lei”, se plânge o altă femeie.

De ce nu mai vin oamenii în piață

Clienții spun că prețurile sunt prea mari în piață. „Nu sunt bani, nu sunt”, explică o persoană.

Comercianții care vor un loc în Piața Obor plătesc 50 de lei pe zi pentru tarabă.

Administratorii spun că au fost veri în care închiriau același stand și de două ori pe zi, dacă producătorii stăteau numai câteva ore. Acum îi așteaptă pe oameni să vină cu marfa și spun că le pot face loc oricând. Și în Piața Sudului găsim mai puțini vânzători. Cei mai mulți vor începe să vină din martie, aprilie cu marfă.

„Vecinii mai au treabă, sunt cu mere, mai curăță pomii, vin când pot”, spune un producător.

„Nu mai cumpără nimeni ca înainte”, se plânge un vânzător din piață.

Fermierii spun că, de cele mai multe ori, nu este profitabil să vândă în piețe. Clienții cumpără acum mai mult de la supermarket și au uitat de piețele românești.

De asemenea, în piețe sunt condiționați de lege să vândă ei sau membrii familiei și nu au timp să se împartă între muncă și vânzare, preferând să vândă ieftin și rapid în piețele en-gros, precizează sursa citată.