De ce este nevoie ca și cei care s-au infectat cu COVID-19 să se vaccineze după șase luni? Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

Publicat: 21 10. 2021, 18:33
Actualizat: 21 10. 2021, 18:49
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, doctorul Valeriu Gheorghiță, a fost prezent la maratonul vaccinării desfășurat la Târgu Mureș / Sursă FOTO: RO Vaccinare - Facebook

Valul 4 al pandemiei, dominat de infecții cu varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă, a cuprins România într-un tsunami de infectați, în care cei cu forme severe au umplut secțiile ATI din toate spitalele, iar cei cu forme grave au ajuns să fie tratați pe holurile UPU în așteptarea eliberării unui pat la Terapie Intensivă. 

Creșterea alarmantă a cazurilor noi de coronavirus și a deceselor poate fi oprită printr-o creștere rapidă și semnificativă a vaccinării, pentru a se ajunge la o imunizare în masă, așa cum s-a întâmplat deja în multe state europene, spun specialiștii și autoritățile în apelul pe care îl fac de când România a intrat în criza COVID.

În continuare, însă, există îndoieli, temeri și tot felul de motivații la cei care nu s-au vaccinat, printre aceștia numărându-se și cei care au trecut prin boală.

Mulți dintre cei care au fost infectați cu COVID-19 de la începutul pandemiei, dacă sunt întrebați de ce nu se vaccinează, au același răspuns: “Am avut boala!”.

Specialiștii spun însă că și la vaccinații cu ambele doze, ca și la cei care au avut COVID-19, anticorpii ar putea să nu le mai ofere protecție după șase luni.

Contactat de Gândul, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, colonel dr. Valeriu Gheorghiță, a răspuns întrebării legate de necesitatea imunizării și pentru cei care au avut SARS-CoV-2.

– De ce este nevoie ca și cei care au trecut prin boală să se vaccineze? Mulți refuză să facă vaccinul, deși au trecut mai mult de 180 de zile de la boală. Puteti să dați o explicație clară?
Riscul de reinfecție crește mult după șase luni, mai ales că vorbim la acest moment de o variantă virală mult mai contagioasă.

Pentru a se înțelege mai bine, este important să se știe că este același principiu de efectuare a dozei de rapel (booster) după șase luni la persoanele vaccinate. Adică, după această perioadă, protecția începe să scadă și la cei care au trecut prin boală.

– Adică este ca atunci când memoria nu mai oferă toate amănuntele dintr-o carte și e nevoie să recitim din ea? Tot așa are nevoie și celula plasmatică să i se reamintească ce are de făcut?
– Da, despre asta este vorba.